Zpravodaj Bezjaderná vysočina - leden 2016

Vyšlo třetí číslo zpravodaje BEZJADERNÁ VYSOČINA, které svým zaměřením na Kraví horu uzavírá cyklus představení tří lokalit na Vysočině. Vznikalo v době předvánoční, kdy se lidé vyjadřovali k nové koncepci co s radioaktivními odpady a s napětím očekávali geologické průzkumy v roce 2016. Najdete v něm příspěvky od spisovatele Jurmana, starostky Jeřábkové ze Skryjí, přírodovědce Laciny a spolku Bystřičáci, a o aktivitách v Horce a Hrádku. Stáhněte si jej.

Tunel pro úložiště za 1,8 miliardy – potřebný, ekonomický a zákonný?

Správa úložišť představila Podzemní výzkumné pracoviště (PVP) Bukov, jehož první část byla nově vybudovaná v podzemí končících uranových dolů v Dolní Rožínce. To má sloužit Správě úložišť radioaktivních odpadů pro práce spojené s výběrem lokality pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva. Ministerstvo průmyslu navrhuje, aby PVP Bukov bylo dále podstatně rozšířeno s investicemi 1,8 miliardy korun. Avšak projekt vzbuzuje pochyby z hlediska ekonomiky, skutečné přínosnosti záměru i souladu se zákonem.

Poselství Jižní Karolíny světu: žádné další plutonium

Americká federální vláda chce, aby se Jižní Karolína stala skládkou pro větší množství světového plutonia, toxickou složku jaderných zbraní. Současně naprosto selhala v dodržení svého slibu zpracovat a odstranit 12 tun plutonia nacházejících se už teď v Savannah River Site (SRS) v blízkosti Aikenu.

Finská vláda vydala povolení ke stavbě úložiště, problémy přetrvávají

Finská vláda vydala jako první na světě povolení k výstavbě hlubinného úložiště pro vysoce radioaktivní odpad včetně vyhořeléhop paliva z jaderných elektráren. Výstavba úložiště na ostrově Olkiluoto poblíž jaderné elektrárny bude stát 3 miliardy eur, zavážení odpadu má být zahájeno kolem roku 2023. Kapacita úložiště je projektována na 6 500 tun jaderného odpadu.

Připomínkujte, kam s odpadem z Temelína a Dukovan

Veřejnost – lidé i obce se mohou až do 22. prosince vyjadřovat k návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu, jak nakládat s radioaktivními odpady včetně vyhořelého paliva z Temelína a z Dukovan. Probíhá totiž zákonné posouzení vlivů navržené koncepce na životní prostředí a zdraví lidí.

Hlubinné úložiště jako jediné řešení pro odpad z Dukovan a Temelína?

Dlouhodobé skladování, konečné hlubinné úložiště v tuzemsku, mezinárodní úložiště nebo snad zahraniční přepracování? Pro tisíce tun vyhořelého jaderného paliva z Dukovan a Temelína, které zůstává nebezpečné po statisíce let, neexistuje ideální, bezproblémové řešení. Ale jeho volba by měla být řádně odůvodněna, diskutována a měla by pro něj existovat společenská shoda.  Příležitost nabízí právě zahájený veřejný proces posouzení dopadů „Aktualizace Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem“ na životní prostředí a zdraví lidí.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies