Červnový zpravodaj Bezjaderná vysočina

V druhém čísle zpravodaje se podrobněji věnujeme okolí Budišova na Třebíčsku (tzv. lokalita Horka) a zároveň v něm rezonuje ohlas dubnového Dne proti úložišti. Přidaly se stovky lidí z celé republiky. Vzkaz ze všech sedmi prozatím „bezjaderných“ míst je jasný: lidé na venkově uvažují v širších souvislostech a používají zdravý rozum. Neradi by měnili svůj domov za peníze. Přejí si žít v krajině bez stigmat, zdravá krajina je jejich domov. Stáhněte si jej.

Problém jaderného odpadu má etický rozměr

O dánské studijní skupině pro etické posouzení problému jaderného odpadu jsme v minulém roce psali v souvislosti s institutem předávaného správcovství, který navrhla jako variantu pro nakládání s jaderným odpadem. Hodnocení technologie hlubinného úložiště, které studijní skupina v této souvislosti publikovala, se neomezuje na podmínky severní Evropy. Autoři se shodli na následujících základních tezích.

Německo: likvidace jaderného odpadu bude mnohem dražší a může skončit až v roce 2170

Odborníci varují před miliardovými náklady, které mohou vzniknout státu: než se najde, zařídí a zaplní konečné úložiště jaderným odpadem, může to trvat ještě 150 let.

Kritika projektu dánského úložiště

V březnu 2015 uspořádalo šest dánských zelených nevládních organizací mezinárodní konferenci v budově dánského parlamentu na téma ukládání nízko a středně radioaktivních odpadů z národní laboratoře v Risø. V poslední době byl dánský projekt konečného úložiště pro tento typ odpadů kritizován mezinárodními experty a úřady z jiných zemí a v průběhu konference někteří z těchto nejprominentnějších kritiků z německého Institutu pro životní prostředí a švédského Neziskového úřadu pro kontrolu nad jaderným odpadem (MKG) prezentovali své názory.

Debata v Budišově: Radioaktivní odpad za našimi humny?

Další z cyklu panelových debat o problému, který může na věky proměnit Vysočinu, se uskuteční ve čtvrtek 16. dubna v Budišově. Akce, kterou pořádá Calla ve spolupráci se spolkem Zdravý domov Vysočina a městysem Budišov začne v 18 hodin v kulturním sále Základní školy.

Den proti úložišti - 18. dubna 2015

V sobotu 18. dubna 2015 se na všech místech po celé České republice, kde Správa úložišť radioaktivních odpadů hledá místo pro trvalé hlubinné úložiště, uskuteční v rámci společného protestu pochody, koncerty a další akce. Obyvatelé dotčených obcí tímto chtějí veřejně upozornit na svůj zásadní nesouhlas, který není státem respektován. Nechtějí se smířit s rizikem umístění vysoce radioaktivních odpadů pod svými domovy po tisíce generací.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies