EDF odložila spuštění jaderné elektrárny Hinkley Point na rok 2029, vzrostla i cena

Francouzská energetická společnost EDF zveřejnila nový odhad termínu spuštění a navýšení nákladů na výstavbu dvou bloků EPR jaderné elektrárny Hinkley Point C. V optimálním případě bude první blok elektrárny spuštěn v roce 2029 (po deseti letech stavění), v dalších možných scénářích počítá EDF s roky 2030 a 2031. Aktuální cenový odhad počítá s částkou 31 až 34 miliard liber (900 až 987 miliard korun) v cenách roku 2015, v dnešních cenách by náklady mohly podle BBC dosáhnout až 46 miliard liber (1 335 miliard Kč).

Švédsko: jaderná energie by mohla být téměř dvakrát dražší, než vláda očekávala

Švédská vláda ohlásila záměr vystavět v zemi deset nových jaderných reaktorů. Nejnovější hodnocení švédské energetické společnosti Vattenfall však ukazuje, že nová jaderná energetika by mohla být téměř dvakrát dražší, než uváděly odhady Švédské energetické agentury, což by si mohlo vyžádat mnohamiliardovou podporu vlády. Vattenfall přitom dříve uváděla, že nové jaderné elektrárny budou stavěny pouze na tržním základě.

Likvidace jaderných zařízení ve Velké Británii – 10 miliard liber na reaktor

Michael Barnard se na portálu cleantechnica.com zamýšlí nad náklady likvidace jaderných zařízení ve Velké Británii. Článek přinášíme ve zkráceném překladu. Náklady na likvidaci jaderných zařízení budou v příštích letech ve Velké Británii důležitým tématem. Do roku 2028 provozovatel EDF Energy plánuje odstavit zbývajících osm reaktorů typu AGR, čímž se uzavře jedna etapa rozvoje jaderné energetiky na britských ostrovech. V provozu zůstane jen tlakovodní reaktor v elektrárně Sizewell a ve výstavbě dva bloky EPR v elektrárně Hinkley Point. Dva tucty reaktorů Magnox a AGR, které byly postaveny ve druhé polovině dvacátého století budou postupně likvidovány.

Modulární reaktor NuScale přišel o pilotní projekt

Společnost NuScale Power Corporation, která se snaží uvést na trh stejnojmenný modulární reaktor, oznámila 8. listopadu ukončení spolupráce, která měla vést k výstavbě pilotního projektu se šesti reaktory. Na ukončení projektu se NuScale dohodla s konsorciem padesáti městských energetických společností s názvem UAMPS (Utah Associated Municipal Power Systems), které podle původního záměru mělo být hlavním investorem pilotního projektu. UAMPS se nepodařilo získat dostatečné prostředky, které by umožnily pilotní projekt uskutečnit. Oba subjekty ve spolupráci s federálním ministerstvem energetiky, které na pilotní projekt poskytlo dotaci, podnikají kroky k jeho ukončení.

Příplatek za obnovitelné zdroje brzy skončí, nahradí ho platba za nové reaktory. Ta ale tak rychle nezmizí

Poslanci při jednání o novele zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury (sněmovní tisk 410) odsouhlasili nesouvisející přílepek poslance Ivana Adamce (ODS) na finanční podporu nových jaderných reaktorů cestou rozdílové ceny (Contract  for Difference). Ten má zajistit jejich uplatnění na trhu způsobem, že na jejich drahou elektřinu mají spotřebitelé doplácet ještě dlouhá desetiletí.  K návrhu chybí jakékoliv ekonomické analýzy, které by doložily, že poplatek nebude ve skutečnosti mnohem vyšší než dnes tolik diskutovaný příplatek za obnovitelné zdroje, jehož větší část z faktur zmizí do roku 2030.

Náhrada australských uhelných elektráren modulárními reaktory by podle ministerstva energetiky stála 387 miliard AUD

V Austrálii aktuálně probíhá debata o náhradě dosluhujících uhelných elektráren. Federální ministerstvo energetiky reagovalo na návrh opozičního předáka Petera Duttona nahradit uhelné zdroje malými modulárními jadernými reaktory (SMR). V případě kompletní náhrady instalovaného výkonu by bylo potřeba 71 SMR s výkonem 300 MW. Jejich celkovou cenu ministerstvo odhaduje na 387 miliard australských dolarů (5,7 bilionu korun, tedy 80 miliard korun za jeden). 

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies