Dalších pět japonských reaktorů bude definitivně odstaveno

Provozovatelé pěti japonských reaktorů o celkovém výkonu 2200 MW oznámili 19. března 2015 ministerstvu hospodářství své rozhodnutí definitivně ukončit provoz těchto bloků. Před havárií elektrárny Fukušima Daiiči v roce 2011 firmy ve spolupráci s ministerstvem připravovaly prodloužení životnosti zmíněných reaktorů minimálně na 60 let, tento projekt ale padá ze stolu. Stáří reaktorů (mezi 40 a 46 lety od uvedení do provozu) v rozhodnutí nepochybně hraje významnou roli. 

Bude ČEZ kupovat korejský reaktor?

Necelý rok po ukončení temelínského tendru na výstavbu nových reaktorů začínají představitelé ČEZ hovořit o přípravě tendru číslo dvě. Třebaže dosud není známo, zda vláda schválí některý z dotačních mechanismů nezbytných pro realizaci projektu, začíná se spekulovat o možných účastnících soutěže. Vedle dodavatelů, kteří ČEZu předložili nabídky v neúspěšném tendru z roku 2012, tedy Arevy, Westinghouse a Rosatomu, jedná nyní ČEZ předběžně také s korejskou společností Kepco. 

Francouzský jaderný klenot bledne

Francie dosud platí za největší jadernou velmoc světa. Žádný jiný stát nemá v přepočtu na obyvatele více reaktorů. Dohromady pokrývají 75 % spotřeby elektřiny. 

EU nesouhlasí s rusko-maďarskou smlouvou o výstavbě nových reaktorů v jaderné elektrárně Paks

Mezivládní smlouva mezi Ruskem a Maďarskem o výstavbě dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Paks narazila na nesouhlas v Bruselu. Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom), které schvaluje každou smlouvu o dodávkách jaderného paliva uzavřenou členským státem, protestuje proti části smlouvy zajišťující Rosatomu exkluzivitu v dovozu paliva pro nové bloky v Paksi.

Pro Velkou Británii jsou příležitostí spíše obnovitelné než jaderné zdroje

Zatímco stěžejní jaderné projekty nabírají zpoždění a jejich obrovské náklady rostou, ceny fotovoltaické a větrné elektřiny klesají, píše David Elliott. Obnovitelné zdroje již dodávají dvakrát tolik elektřiny jako jaderná energie. Je škoda, že to britská vláda, která se tak fixuje na jádro, dosud nezaznamenala. V situaci, kdy je mnoho starých jaderných elektráren ve Velké Británii vyřazeno z provozu v důsledku poruch a vyhlídky na jejich definitivní nahrazení jsou rozhodně nejisté, je dobře, že se alternativy v podobě energie z obnovitelných zdrojů rychle rozvíjejí.

Smlouvy pro elektrárnu Hinkley Point zatím nebudou schváleny

Zástupci rozpočtového výbor britského parlamentu pochybují, že by schválili smlouvu mezi britskou vládou a francouzskou státní společností EDF o výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C před květnovými volbami. Souhlas rozpočtového výboru je nezbytný, neboť podpis smlouvy, která obsahuje státní garance, se týká veřejných rozpočtů. 

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies