Náhrada australských uhelných elektráren modulárními reaktory by podle ministerstva energetiky stála 387 miliard AUD

V Austrálii aktuálně probíhá debata o náhradě dosluhujících uhelných elektráren. Federální ministerstvo energetiky reagovalo na návrh opozičního předáka Petera Duttona nahradit uhelné zdroje malými modulárními jadernými reaktory (SMR). V případě kompletní náhrady instalovaného výkonu by bylo potřeba 71 SMR s výkonem 300 MW. Jejich celkovou cenu ministerstvo odhaduje na 387 miliard australských dolarů (5,7 bilionu korun, tedy 80 miliard korun za jeden). 

Jaderná elektrárna Vogtle – uvedení do komerčního provozu bylo odloženo

Společnost Georgia Power v polovině června uvedla, že dokončovaný blok jaderné elektrárny Vogtle bude uveden do komerčního provozu nejdříve během července. Oproti předchozímu odhadu jde o minimálně měsíční odklad. Důvodem zpoždění je porucha systému vodíkového chlazení hlavního elektrického generátoru. Závada těsnění byla detekována během předprovozních zkoušek bloku, na jejím odstranění se pracuje.

EDF odhaduje navýšení ceny Hinkley Point na 882 miliard korun

Podle informací deníku Financial Times zveřejnila francouzská energetická společnost EDF ve zprávě pro akcionáře nový odhad nákladů na výstavbu jaderné elektrárny Hinkley Point C. Vzhledem k inflaci a zdražení materiálů i subdodávek se nový odhad na oba nové reaktory vyšplhal na 32,7 miliard liber (více než 882 miliard korun). Předchozí odhad ceny byl zveřejněn v květnu 2022 na úrovni 25 až 26 miliard liber v cenách roku 2015. Termín spuštění prvního bloku elektrárny EDF nadále odhaduje na červen 2027. V době zahájení výstavby na konci roku 2019 byly náklady odhadovány na 19,6 až 20,6 miliard liber.

Pilotní projekt s modulárními reaktory NuScale se výrazně prodraží

Společnost CFPP (Carbon Free Power Project), která technicky připravuje výstavbu pilotního projektu s využitím modulárních reaktorů značky NuScale, oznámila v lednu výrazné zvýšení nákladů na výstavbu. Investor, kterým je konsorcium padesáti městských energetických společností s názvem UAMPS (Utah Associated Municipal Power Systems), tak musí počítat s tím, že cena produkované elektřiny vzroste na 89 dolarů za megawatthodinu. To znamená významný nárůst oproti odhadu z roku 2020, který počítal s cenou 58 dolarů.

EDF oznámila další zdražení a zpoždění Flamanville 3

Francouzská společnost EDF 16. prosince 2022 oznámila zvýšení odhadu nákladů na výstavbu reaktoru Flamanville 3 o dalších 500 milionů eur. Uvedení do provozu pak bylo odloženo o šest měsíců na první čtvrtletí roku 2024 (původně měl být zprovozněn v roce 2012). EDF aktuálně předpokládá celkové náklady na úrovni 13,2 miliard eur (cca 320 miliard Kč) bez finančních nákladů, tedy čtyřnásobek nákladů 3,3 miliardy eur, které byly uváděny při zahájení výstavby. Předchozí odhad byl zveřejněn na začátku roku 2022.

Účastníci dukovanského tendru nezvládají dodržovat ceny ani termíny

Analýza profesora Stephena Thomase Kdo chce stavět Dukovany? varuje, že všechny v poslední době stavěné reaktory francouzské EDF, kanadsko-amerického Westinghouse a jihokorejské KHNP jsou minimálně o čtyři roky, ale také o více než deset let zpožděné. V případě, že jsou spolehlivě známé náklady (EDF a Westinghouse), stály všechny spuštěné či téměř dokončené reaktory minimálně dvojnásobek ceny předpokládané při zahájení výstavby a mnohem více než v době, kdy byly tyto projekty poprvé představeny.  Firmy EDF a KHNP pak nemají žádný tlakovodní reaktor s limitem výkonu 1 200 MW, který je požadován pro Dukovany, jenž by byl někde stavěn, objednán nebo získal licenci. Grafiky byly aktualizovány o údaje k říjnu 2022.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies