Bianko šek na stavbu jaderných elektráren zaplatí české domácnosti

Ministerstvo průmyslu zpracovalo návrh zákona, kterým se vytváří podpora nových jaderných reaktorů, a plánuje jej ve zrychleném režimu protlačit vládou i parlamentem - bez možnosti podávání pozměňovacích návrhů a odborné diskuse na výborech [1]. Byl také neobvykle omezen počet ministerstev, která mohou zákon s potenciálně obrovskými finančními dopady na spotřebitele elektřiny připomínkovat [2]. Hlavním principem zákona jsou garantované výkupní ceny pro elektřinu z jaderných reaktorů, které se následně rozpočítají do účtů za elektřinu všem jejím odběratelům.

Co znamená pevná výkupní cena pro plány na nový reaktor v Dukovanech?

Poslední dubnové pondělí oznámil ministr průmyslu Karel Havlíček zásadní informaci: projekt výstavby nového bloku v elektrárně Dukovany bude podpořen garancí minimální výkupní ceny. Víme tedy, jakým způsobem bude vláda motivovat ČEZ, aby investoval projekt, ke kterému by společnost v rámci svého podnikatelského plánu nepřistoupila. Podrobnosti nebyly zveřejněny, ale je možné pracovat s dostupnými informacemi ze zahraničí.

Reaktor Indian Point 2 ve Spojených státech ukončil provoz

Poslední dubnový den byl po 47 letech provozu definitivně odstaven reaktor Indiana Point 2 ve státě New York. Ukončení provozu druhého bloku elektrárny, která se nachází u řeky Hudson necelých 50 km od centra New York City, předcházela dohoda mezi provozovatelem elektrárny, společností Entergy, a vedením státu New York. O uzavření elektrárny dlouhodobě usiloval guvernér Andrew Cuomo, který jinak provoz jaderných reaktorů na území státu podporuje.

Ministerstvo průmyslu tají informace o drahých reaktorech

Ministerstvo průmyslu a obchodu odmítá zveřejnit podklady týkající se přípravy výstavby nových jaderných reaktorů, Calla – Sdružení pro záchranu prostředí se proto rozhodla vymoci si přístup k nim soudní cestou. Calla požádala s odkazem na zákon o svobodném přístupu k informacím o zpřístupnění Analýzy investorských modelů výstavby nového jaderného zdroje a Postupu přípravy a realizace nových jaderných zdrojů v lokalitách Dukovany a Temelín.  Jak ministerstvo, tak ministr Karel Havlíček v následném rozhodnutí o odvolání odmítli informace poskytnout. 

Amory Lovins: Jaderná energetika směřuje ke komerčnímu kolapsu

Londýnská debata o ročence World Nuclear Industry Status Report 2019 přinesla vedle komentáře Toma Burka (viz https://temelin.cz/aktuality/energeticka-politika/jaderna-cesta-k-omezovani-emisi-sklenikovych-plynu-neni-schudna), také další vyjádření významných účastníků. Amory Lovins, zakladatel Rocky Mountain Institute, se zaměřil na omezené možnosti jaderného průmyslu nahradit v příštích letech dožívající reaktory novou výstavbou.

Finský reaktor Olkiluoto 3 opět odkládá spuštění – na březen 2021

Finská společnost Teollisuuden Voima Oyj (TVO), která je investorem výstavby reaktoru EPR v jaderné elektrárně Olkiluoto, právě zveřejnila aktualizovaný harmonogram dokončení a spuštění bloku, podle kterého má být uveden do provozu až v březnu 2021. Ve srovnání s posledními odhady, které předpokládaly spuštění v červenci 2020, jde o další odklad, tentokrát o tři čtvrtě roku. TVO odklad zveřejnila poté, co obdržela aktualizovaný harmonogram spouštění reaktoru od dodavatelského konsorcia Areva/Siemens.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies