Globální změna klimatu a mnoho jaderného povyku na konferenci COP23

Provozovatelé jaderných elektráren a propagátoři jádra se dožadovali zvláštního zacházení pro svou technologii na listopadové klimatické konferenci COP23 pořádané Organizací spojených národů v německém Bonnu. Nejvíce přitáhly pozornost dvě významné propagační akce, které na konferenci vyvolaly značné protesty občanské společnosti: fórum 13. listopadu uspořádané delegací z USA na podporu „Role čistších a účinnějších fosilních paliv a jaderné energie při zmírnění změn klimatu“ a prezentace společnosti Rosatom z 15. listopadu propagující „Přispívání Ruska k ekonomikám s nízkými emisemi skleníkových plynů“, zejména prostřednictvím vývozu jaderných reaktorů a těžby zemního plynu.

Význam jaderné energetiky bude celosvětově klesat

Aktuální vydání publikace World Nuclear Industry Status Report tradičně přináší hodnocení výhledu jaderné energetiky v krátkodobém a střednědobém časovém výhledu. Z hodnocení plyne, že při zachování současných trendů se jadernému průmyslu nepodaří do roku 2030 udržet dnešní úroveň instalovaného výkonu.

Obnovitelné zdroje versus jádro - rozdíly jsou stále výraznější

Také letošní vydání publikace World Nuclear Industry Status Report přináší srovnání aktuálního rozvoje odvětví obnovitelných zdrojů a jaderné energetiky. Jako měřítko tradičně využívá tři parametry – objem prostředků investovaný do srovnávaných technologií, instalovaný výkon a produkci elektřiny.

Nová zpráva o stavu jaderného průmyslu – růstu obnovitelných zdrojů nestačí

Pravidelnou každoroční zprávu o stavu jaderné energetiky ve světě publikovali 12. září v Paříži energetičtí konzultanti Mycle Schneider a Antony Froggatt. V tomto článku přinášíme stručné shrnutí hlavních výsledků. Během příštích týdnů přiblížíme čtenářům vybrané pasáže podrobněji.

Místní obyvatelé protestují proti projektu indické jaderné elektrárny Jaitapur

V srpnu 2017 pokračovaly masové protesty proti záměru výstavby jaderné elektrárny Jaitapur v indickém státě Maharaštra. Protestního pochodu na místo plánované výstavby se zúčastnilo 1500 až 2000 místních obyvatel, kteří se obávají o své živobytí založené převážně na zemědělství a  a rybolovu. Umístění elektrárny na mořském pobřeží by možnosti lokálního rybolovu významně ovlivnilo.

Jaderná víra zachvátila poslance hospodářského výboru

Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu  na samém počátku prázdnin 4. července schválil usnesení k problematice nových jaderných reaktorů v tuzemsku, které je dobrou ukázkou nekritické víry ve spasení české energetiky cestou štěpení atomů.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies