Jaderná energetika ve světě na začátku roku 2017

Autorský tým ročenky World Nuclear Industry Status Report zveřejnil na svých stránkách základní údaje o vývoji jaderné energetiky ve světě v roce 2016. Přehled přinášíme ve zkráceném překladu.

Dopady nových reaktorů v Dukovanech mohou být přeshraniční

Nové reaktory v Dukovanech mohou mít přeshraniční dopady na životní prostředí a zdraví lidí a proto si nejenom Rakousko a Německo, ale i Slovensko, Maďarsko a Polsko vyžádaly důkladný posudek v rámci procesu EIA. Vyplývá to ze závěru zjišťovacího řízení, který zveřejnilo Ministerstvo životního prostředí. Svá vyjádření k zbytečnému a drahému záměru nových reaktorů v srpnu 2016 zaslaly i spolky Jihočeské matky a Calla – Sdružení pro záchranu prostředí.

Atomový soused

Projekt Promítej i ty! naděluje příznivcům dokumentárních filmů online vánoční dárek: film Atomový soused o finské mámě, která začíná bojovat proti výstavbě jaderné elektrárny v sousedství a přes svůj zapálený aktivismus se dostává až do parlamentu jako poslankyně. Matka Hanna je tak silnou osobností, že diváky a divačky jistě inspiruje při volbě letošního novoročního předsevzetí.

Bavorsko má 40 % zelené elektřiny

Téměř 40 procent elektřiny v Bavorsku pocházelo v loňském roce z obnovitelných zdrojů energie. Jedná se o rekordní hodnotu, jak minulý týden sdělil Statistický úřad ve Fürthu. Celkově se v Bavorsku vyrobilo 86.200 gigawatthodin elektřiny.

V Japonsku roste odpor proti jaderné energetice

V Japonsku se obyvatelé dohadují kvůli jaderné energii. Vláda subvencuje nepopulární jadernou energii mnoha prostředky. Odmítání jaderné energie ze strany obyvatel je však stále větší. Také katoličtí biskupové v Japonsku vyzývají k ukončení provozu jaderných elektráren.

Volby v japonské provincii rozhodly. Největší jaderná elektrárna na světě se nebude restartovat

Říjnové regionální volby v japonské provincii Niigata vyhrál nezávislý kandidát Rjuči Jonejama, který ve své kampani jednoznačně odmítal možnost opětovného spuštění tamních jaderných reaktorů. Na území provincie se přitom nachází jaderná elektrárna Kašiwazaki-Kariwa, která má největší instalovaný výkon ze všech světových jaderných zdrojů (8000 MW).

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies