Velkolepé ruské jaderné plány časem splaskly

Během srpna byly oznámeny tři důležité informace o stavu jaderného průmyslu v Rusku. První blok jaderné elektrárny v Novovoroněži byl se čtyřletým zpožděním uveden do zkušebního provozu. Rosatom oznámil odklad dokončení prvního bloku JE Leningradskaja II na rok 2018, čímž se skluz prodloužil na pět let. A konečně ruská vláda oznámila, že do roku 2030 hodlá postavit 11 nových reaktorů, nepočítaje rozestavěné zdroje.

Debata o Hinkley Point nemíří na správný cíl

Z řady reakcí na investiční rozhodnutí EDF k výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point vybíráme blog Simona Bullocka z Friends of the Earth:Obnovitelné zdroje, zlepšování energetické efektivnosti a rozvoj možností akumulace jsou pro spotřebitele elektřiny i pro daňové poplatníky lepší cestou než nové jaderné elektrárny.

Velká Británie zaznamenává výrazné oživení trhu s fotovoltaikou, elektromobily a bateriemi

Podle britského provozovatele rozvodné sítě National Grid by Velká Británie mohla zavést solární technologie, elektromobily a baterie mnohem rychleji, než se předpokládalo před rokem. Tento nový výhled do budoucna je součástí rychle se měnícího prostředí energetického systému ve Velké Británii, který byl popsán ve zprávě z roku 2016 „Budoucí energetické scénáře“ (Future Energy Scenarios). Marcus Stewart, vedoucí oddělení pro energetický přehled v National Grid, říká v předmluvě ke zprávě: „Jsme uprostřed energetické revoluce.“

Výzkum veřejného mínění: Němci nadále nemají zájem o elektřinu z jádra

Obyvatelé Německa nadále souhlasí s výstupem země z jádra.  Vyplývá z výzkumu veřejného mínění uskutečněného Výzkumným institutem YouGov.

Trvalý úpadek jaderné energetiky v Evropě – II. díl

V překladu tohoto článku Jim Green, editor zpravodaje Nuclear Monitor, shrnuje své postřehy ke zprávám PINC „Nuclear Illustrative Programme“ vydané Evropskou komisí v dubnu 2016 a „PINC 2016, the Nuclear Illusory Programme“ vydané organizací WISE Paris v březnu 2016. Článek byl pro svou rozsáhlost rozdělen do dvou částí. I. díl je k přečtení zde.

Trvalý úpadek jaderné energetiky v Evropě – I. díl

V překladu tohoto článku Jim Green, editor zpravodaje Nuclear Monitor, shrnuje své postřehy ke zprávám PINC „Nuclear Illustrative Programme“ vydané Evropskou komisí v dubnu 2016 a „PINC 2016, the Nuclear Illusory Programme“ vydané organizací WISE Paris v březnu 2016. Článek byl pro svou rozsáhlost rozdělen do dvou částí.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies