Projekt jaderné elektrárny Hanhikivi ve Finsku byl ukončen investorem

Společnost Fennovoima oznámila 2. května na svých internetových stránkách ukončení smlouvy o výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi, kterou měla uzavřenu s ruským Rosatomem. Oficiálním důvodem jsou zpoždění na straně dodavatele a jeho neschopnost projekt uskutečnit. Dále Fennovoima uvádí, že Rosatom se nedokáže vypořádat s riziky, která pro projekt znamená válka na Ukrajině. Práce na získání stavebního povolení i přípravné práce na staveništi budou ukončeny.

Finská vláda pravděpodobně nevydá stavební povolení pro jadernou elektrárnu Hanhikivi

Finský ministr hospodářství Mika Lintila uvedl, že vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu není pravděpodobné, že na projekt jadené elektrárny Hanhikivi bude vydáno stavební povolení. Elektrárnu plánuje postavit společnost Fennovoima, v níž má podíl 34 % dceřinná společnost Rosatomu s názvem Raos Voima. Rosatom je také hlavním dodavatelem technologie. Formální rozhodnutí ovšem bude přijato nejdříve v roce 2023.

O umístění jaderného bloku v Dukovanech rozhodne Třebíč

Ministerstvo pro místní rozvoj dne 11. ledna 2022 zamítlo námitky Dětí Země, že ředitel krajského úřadu v Jihlavě a jeho zaměstnanci představují systémové riziko podjatosti, pokud by rozhodovali o umístění nového jaderného bloku v Dukovanech. Následně ředitel krajského úřadu dne 9. února 2022 obdobně rozhodl, že starosta Třebíče a ani nikdo ze zaměstnanců městského úřadu nejsou podjatí. Děti Země proti oběma rozhodnutím podaly odvolání, o nichž rozhodne ministr Ivan Bartoš a jeho ministerstvo.

Hrozba ruského útoku na Ukrajinu prohlubuje pochybnosti investorů o projektu finského reaktoru Hanhikivi

Vojenské manévry ruské armády v blízkosti hranic s Ukrajinou a nejistoty související s vydáním stavebního povolení vedou k pochybnostem o budoucnosti projektu jaderné elektrárny Hanhikivi u finské obce Pyhäjoki. Podle smlouvy z roku 2013 má ruská společnost Rosatom postavit v Hanhikivi jeden reaktor AES-2006 s výkonem 1200 MW. Rosatom zároveň vlastní 34 % podíl v konsorciu Fennovoima, které je investorem výstavby. Finští akcionáři, jejichž většinový podíl v konsorciu Fennovoima je podmínkou vlády pro výstavbu elektrárny, ovšem v projekt ztrácejí důvěru.

Bývalí vedoucí pracovníci jaderných dozorů nevidí v jaderné energetice vhodnou technologii pro boj s globální změnou klimatu

Skupina čtyř expertů rozeslala 6. ledna klíčovým médiím následující stanovisko.Bývalí vedoucí pracovníci jaderných dozorů a vládních výborů radiační ochrany: Jaderná energie není účinným prostředkem v boji proti změně klimatuDr. Greg Jaczko, bývalý předseda jaderného dozoru Spojených států (Nuclear Regulatory Commission - NRC)Prof. Wolfgang Renneberg, bývalý vedoucí Oddělení bezpečnosti reaktorů, radiační ochrany a jaderného odpadu na Federálním ministerstvu životního prostředí v Německu Dr. Bernard Laponche, bývalý ředitel Francouzské agentury pro energetický management a poradce ministra životního prostředí, energetiky a jaderné bezpečnostiDr. Paul Dorfman, bývalý tajemník Výboru pro výzkum radiačních rizik vlády Velké Británie

Je nesmyslné, že jadernou energetiku prezentuje programové prohlášení vlády jako hlavní řešení pro klima

Ekologické organizace Hnutí DUHA, Greenpeace a Calla vítají, že se nová vláda v programovém prohlášení shodla na stanovení konkrétního roku, k němuž se má země připravit na konec uhlí. Rok 2033 by sice dle ekonomického výhledu i nutnosti rychle snižovat emise skleníkových plynů neměl být definitivním cílem a ČR by se měla připravit i na odklon od uhlí nejpozději v roce 2030, ale v současnosti dává vládou zvolený termín první rozumný a jasný rámec pro odklon od neudržitelného spalování nejšpinavějšího fosilního paliva. Možnost ČR zbavit se spalování uhlí byla prověřena již několika na sobě nezávislými modelováními elektroenergetické soustavy a teplárenství [1].

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies