Požár a smrtelné úrazy na stavbě turecké jaderné elektrárny Akkuyu

Na stavbě turecké jaderné elektrárny Akkuyu došlo 31. října k požáru transformátoru, kvůli kterému byla dočasně přerušena dodávka elektřiny na staveniště. Podle vyjádření společnosti Akkuyu Nuclear Company došlo k požáru v důsledku úderu blesku a hasičům se jej podařilo zlikvidovat.

Reaktor EPR v čínské elektrárně Tchaj-šan byl odstaven kvůli poškození paliva

Na konci července rozhodl čínský provozovatel  o odstavení reaktoru v jaderné elektrárně Tchaj-šan. V červnu zde podle informací francouzské společnosti EDF, která se podílí na zajištění provozu elektrárny, došlo k úniku radioaktivních plynů. V elektrárně Tchaj-šan jsou v provozu celosvětově první reaktory EPR dodávané francouzskou firmou Framatome (dříve Areva), kterou EDF vlastní. Reaktory EPR jsou stavěny také ve finském Olkiluotu, francouzském Flamanville a v Hinkley Point ve Velké Británii.

Americké úřady posuzují únik radioaktivního plynu v čínské jaderné elektrárně

Zpravodajský kanál CNN přinesl 14. června informaci o tom, že vládní bezpečnostní experti Spojených států se zabývají zprávou o úniku radioaktivního plynu z čínské jaderné elektrárny Tchaj-šan. Podle informací CNN požádala americké úřady o spolupráci francouzská společnost Framatome, která zmíněnou elektrárnu částečně vlastní a pomáhá zajišťovat její provoz. Framatome svoji žádost odůvodnil bezprostředním radiačním ohrožením. V elektrárně Tchaj-šan byly uvedeny do provozu první reaktory EPR vyvinuté francouzskou společností Areva (nyní Framatome), které se stavějí i ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanville.

Rakouská studie k plánům na stavbu nových bloků v Maďarsku: lokalita Paks je nevhodná

Plány Maďarska, postavit ke stávajícím čtyřem reaktorům v jaderné elektrárně Paks další dva nové, naráží kvůli riziku zemětřesení v této oblasti na velkou kritiku odborníků. Ve studii, kterou zadalo rakouské ministerstvo životního prostředí a kterou koordinoval Spolkový úřad pro životní prostředí (UBA), dochází geologové k závěru, že se maďarská jaderná elektrárna nachází přímo v zemětřesné zóně. Helmut Decker (Institut pro geologii na univerzitě Vídeň) a Esther Hintersberger (Geologický spolkový úřad) varují: „Možnost výskytu dlouhodobého posunu povrchu v lokalitě Paks II nemůžeme odbornými doklady zcela vyloučit. Lokalitu Paks II je tedy nutno považovat za nevhodnou.“

Očištění korejského jaderného průmyslu od korupčních praktik je během na dlouhou trať

Philip Andrews-Speed z National University of Singapore publikoval obsáhlý článek o snaze jihokorejských institucí zbavit zdejší jaderný průmysl nestandardních praktik, které vedly ke skandálům s falšováním dokumentů odhaleným v roce 2012. Boj s korupcí a klientelismem v Jižní Koreji stále probíhá, ale mnohá zjištění mohou být užitečná i pro české čtenáře. Základní zjištění článku proto přinášíme v následujícím textu.

Na staveništi turecké jaderné elektrárny Akkuyu došlo k výbuchu, který poškodil domy v okolí

Silná exploze na staveništi jaderné elektrárny Akkuyu otřásla 19. ledna večer celým přilehlým regionem. Následkem byla rozbitá okna v desítkách domů v nedaleké obci Buyukeceli. Seismologická stanice Kandilli zaznamenala otřes o síle 1,2 stupně Richterovy stupnice. Výbuch byl doprovázen zdaleka viditelným oblakem prachu.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies