Fukušima: děti trpí rakovinou štítné žlázy

U 50 japonských dětí z prefektury Fukušima byla v poslední době provedena operace štítné žlázy. Tato informace vyplývá ze zprávy Fukushima Health Management ze dne 19. května 2014. U dalších 39 dětí byly na biopsii nalezeny podezřelé nálezy, ukazující na rakovinu štítné žlázy, a budou se muset ještě operovat.

Jaderná elektrárna Grohnde má slabiny v důsledku stárnutí

Při revizi jaderné elektrárny Grohnde v Dolním Sasku u Hammelnu dochází k stále vetšímu množství defektů. Nejprve byla objevena škoda na generátoru, poté cizí předmět v jaderné části reaktoru. Nyní byly z elektrárny nahlášeny nalezené zničené pružiny na přívodu chladící vody. Tamní ministr životního prostředí Stefan Wenzel je v pozoru.

Japonsko: Boj o radioaktivní vlast

Obec Minamisoma se nachází částečně v uzavřené zóně kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Na rozdíl od mnoha opuštěných měst v okolí elektrárny se většina obyvatel Minamisomy vrátila do svých domovů. Nyní se dohadují s japonskou vládou a bojují za novou perspektivu města.

EDF odstavila reaktor v Dungeness kvůli opatření proti havárii fukušimského typu

Společnost EDF v loňském roce na pět měsíců odstavila reaktor v britské jaderné elektrárně Dungeness, aby posílila opatření proti jeho možnému zaplavení. Reaktor byl mimo provoz po dobu budování nové zábrany proti příbojovým vlnám, jejímž cílem je zamezit v případě extrémního počasí podobné havárii, k jaké došlo v roce 2011 po zemětřesení a tsunami v japonské Fukušimě.

Belgické reaktory s trhlinami v tlakových nádobách opět odstaveny

Belgická firma Electrabel  oznámila, že vzhledem k nepředpokládaným výsledkům testů materiálu tlakových nádob opětovně odstaví reaktory Doel 3 a Tihange 2. Tyto dva reaktory byly odstaveny v létě 2012 poté, co bylo v jejich tlakových nádobách detekováno velké množství trhlin. Belgický jaderný dozor souhlasil v červnu 2013 s obnovením provozu za podmínky, že budou provedeny další testy.

Fukušima, tři roky poté...

Od ničivého zemětřesení v Japonsku a následné havárie v jaderné elektrárně Fukušima uplynuly takřka tři roky, svět už dávno žije jinými problémy a některé vlády světa dál sní svůj sen o jaderné energetice coby nejspolehlivějším a nejekologičtějším zdroji elektřiny. Následky fukušimské havárie se ale ukazují jako stále vážnější a jejich konečný rozměr nelze odhadnout.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies