Nekvalitní nádrže ve fukušimské elektrárně stavěli nelegálně najatí dělníci

Dělník Jošihacu Ueči, který v roce 2012 pracoval na výstavbě nádrží pro skladování kontaminované vody ve zničené jaderné elektrárně Fukušima Daiiči, zveřejnil řadu informací, které umožňují pochopit příčiny rozsáhlých úniků z těchto nádrží. Při největším z nich 20. srpna 2013 vyteklo z porouchané nádrže 300 tun vysoce radioaktivní vody, tedy množství, které zhruba odpovídá pětadvacetimetrovému bazénu.

Bývalý pracovník fukušimské elektrárny: havárii způsobilo zemětřesení, ne tsunami

Inženýr Tošio Kimura, který pracoval mezi lety 1983 a 2000 pro společnost Tepco, z toho dvanáct let přímo v elektrárně Fukušima Daiiči, zveřejnil v listopadovém vydání japonského magazínu Sentaku svůj názor na příčiny a průběh havárie z března 2011. Podle Kimurova názoru bylo příčinou havárie poškození potrubí v důsledku zemětřesení, ještě předtím, než elektrárnu zasáhla vlna tsunami. Nesouhlasí tak s oficiálně prezentovanou verzí, podle níž byla příčinou havárie vlna tsunami, která vyřadila zdroje energie pro systém chlazení reaktoru.

Senát odmítl kroky, které by posílily jadernou bezpečnost

Senátoři se dnes kriticky vyjádřili k návrhu Evropské komise novelizovat směrnici EURATOM o jaderné bezpečnosti, která by mohla výrazně posílit ochranu obyvatel Evropské unie před možnými následky jaderné havárie.  Přidali se tak k Rusnokově vládě v demisi, která činí aktivní kroky pro zamítnutí tohoto návrhu. Hlavním důvodem odmítání ze strany českých politiků je strach z možnosti porovnávat úroveň jaderné bezpečnosti navzájem v rámci členských zemí EU. Především pak obava, že jaderná elektrárna Dukovany by v takovém srovnání propadla a její životnost by nemohla být prodloužena. Premiér v demisi Rusnok prohlásil doslova: „Tady jde o životnost Dukovan“, senátor za ODS Miloš Vystrčil pak: „Prodloužení Dukovan je ve velkém ohrožení“.

Radioaktivní voda ve Fukušimě polila šest dělníků

V havarované jaderné elektrárně Fukušima Daiiči došlo 9. října k dalšímu úniku vysoce radioaktivní vody. Skupina dělníků pověřená výměnou části potrubí v zařízení pro úpravu radioaktivní vody před jejím uskladněním v nádržích omylem odmontovala trubku, která nebyla prázdná. Sedm tun radioaktivní vody, která z potrubí unikla, se podařilo zachytit v úpravně, ovšem šest dělníků s ní přišlo do přímého kontaktu.

WENRA doporučuje kontrolu všech reaktorových nádob evropských elektráren

Na konci srpna vydala Asociace evropských jaderných dozorů WENRA doporučení, aby tlakové nádoby všech reaktorů v evropských jaderných elektrárnách byly podle jednotné metodiky překontrolovány kvůli riziku výskytu trhlin vzniklých při výrobním procesu. Právě výskyt trhlin vzniklých působením vodíku při tváření za tepla vedl k neplánovanému odstavení reaktorů Doel 3 a Tihange 2 v belgických jaderných elektrárnách v létě 2012.

V jaderné elektrárně na Tchaj-wanu tři roky unikala radioaktivní voda

Podle zprávy jaderného dozoru ostrova Tchaj-wan docházelo v jaderné elektrárně Šihmen nedaleko města Taipei v posledních třech letech k únikům radioaktivní vody. Voda měla unikat ze dvou bazénů pro skladování vyhořelého paliva.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies