Britský jaderný dozor bude rozhodovat o možnosti opětovného spuštění reaktoru s trhlinami v grafitových blocích

Společnost EDF Energy usiluje o opětovné spuštění třetího bloku v jaderné elektrárně Hunterston B. Ten byl neplánovaně odstaven na jaře 2018 z důvodu šíření trhlin v grafitových blocích tvořících jádro reaktoru. Podle vyjádření EDF z loňského roku se trhliny šířily rychleji, než experti očekávali. Vzhledem k tomu, že grafitové bloky nelze vyměnit ani opravit, musí EDF přesvědčit jaderný dozor o vyhovující bezpečnosti provozu navzdory trhlinám, kterých bylo celkem detekováno 370. EDF Energy žádost o povolení k obnovení provozu aktuálně připravuje.

Bývalý šéf amerického jaderného dozoru označuje další provoz reaktorů za hazard

Greg Jaczko, který vedl jaderný dozor Spojených států (Nuclear Regulatory Commission – NRC) po dobu tří let včetně roku 2011, kdy došlo k fukušimské havárii, vydal knihu, v níž shrnuje své zkušenosti a poznatky. Kniha s názvem Confessions of a Rogue Nuclear Regulator (Zpověď neposlušného jaderného regulátora) je v amerických médiích označována jako „výbušná“. Autor v ní vyjadřuje přesvědčení, že provoz jaderných elektráren je velmi riskantní a jeho pokračování povede k další havárii ve Spojených státech nebo jinde ve světě. Navrhuje ukončit využívání jaderné energetiky.

Vlna veder omezuje jaderné elektrárny

Kvůli vlně veder musely některé jaderné elektrárny již omezit svůj výkon. Klimatické změny nyní dopadají i na Evropu – a stávají se především v oblasti jaderné energetiky bezpečnostním rizikem.

Francouzská parlamentní komise vydala kritickou zprávu o jaderné energetice

Francouzská parlamentní komise, ustavená v lednu 2018 k přezkoumání bezpečnosti a zajištění jaderných zařízení, ve své zprávě vydané 5. července shrnuje, že jaderné elektrárny jsou i nadále zranitelné vůči haváriím a útokům [1].

Rusko má novou plovoucí jadernou elektrárnu – s novými riziky

První plovoucí jaderná elektrárna na světě, ruská loď Akademik Lomonosov o hmotnosti 21 500 tun, pomalu pluje Severním ledovým oceánem. Po řadě zastávek má definitivně zakotvit na severovýchodě Ruska – ve městě Pevek 80 kilometrů od Beringova průlivu. Celý projekt je spojen s řadou rizik.

Odstávka britského reaktoru poukazuje na problém stárnutí

Společnost EDF Energy oznámila neplánované odstavení bloku v jaderné elektrárně Hunterston B z důvodu šíření trhlin v grafitových blocích tvořících jádro reaktoru. Podle vyjádření EDF se trhliny šíří rychleji, než experti očekávali. Vzhledem k tomu, že grafitové bloky nelze vyměnit ani opravit, musí EDF přesvědčit jaderný dozor o vyhovující bezpečnosti provozu navzdory trhlinám. Stejnou konstrukci s grafitovými bloky využívá v Británii čtrnáct plynem chlazených reaktorů typu AGR.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies