Přehled výjimečných událostí v jaderných zařízeních od roku 1990

Nizozemská konzultační organizace Laka zveřejnila přehled téměř tisícovky výjimečných událostí v jaderných zařízeních hlášených Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (IAEA). Přehled začíná v roce 1990, kdy Laka začala sledovat roční zprávy IAEA, jejichž historický archiv není běžně přístupný. V přehledu jsou uvedeny výjimečné události hlášené IAEA národnámi jadernými dozory. Jde o výjimečné události v jaderných elektrárnách, závodech na přepracování vyhořelého paliva i obohacování uranu nebo během transportu radioaktivních materiálů. IAEA zprávy každoročně zveřejňuje s cílem zajistit prevenci podobných událostí.

Radioaktivní kontaminace pracovníků při demolicích v Hanfordu

Následkem demoličních prací probíhajících v Plutonium Finishing Plant – v nejkontaminovanější části Hanford Site ve státě Washington v USA – došlo 8. června 2017 u 31 zaměstnanců ke vdechnutí velmi malého množství radioaktivního materiálu.

Na stavbě JE Hinkley Point mají problém s betonováním základů

Betonování základů na stavbě jaderné elektrárny Hinkley Point doprovázejí problémy s kvalitou práce. Stavební dozor si vyžádal vybourání části základů a jejich opětovné vybetonování. Důvodem byla slabá vrstva betonu, který navíc nesplňoval požadované parametry. Problémy se týkají části základů, u níž je počítáno s vedením kabeláže.

Proti provozu belgických jaderných reaktorů protestovalo 50 000 lidí

Lidský řetěz o délce 90 kilometrů vytvořili 25. června účastníci protestní akce, jejímž hlavním požadavkem bylo uzavření belgických reaktorů Tihange 2 a Doel 3. V tlakových nádobách těchto reaktorů byly v létě 2012 detekovány stovky trhlinek, ale po dlouhých odstávkách povolil belgický jaderný dozor na konci roku 2015  jejich opětovné spuštění.

Lesní požáry sužují kontaminované lesy poblíž havarované elektrárny ve Fukušimě

Na přelomu dubna a května propukl rozsáhlý lesní požár v horách poblíž jaderné elektrárny Fukušima Daiiči, která byla zničena v důsledku vážné havárie po zemětřesení v březnu 2011. Požár postupně zachvátil přibližně 75 hektarů lesa na území kontaminovaném radiací uvolněné v důsledku havárie, během níž došlo k roztavení paliva v reaktorech.

Jaderné elektrárny nejsou dostatečně pojištěny

Nová německá studie institutu FÖS ukazuje, že jaderné elektrárny v německém sousedství by nebyly v případě nadprojektové havárie dostatečně pojištěny před možnými následky. Mezinárodní normy pro ručení za jaderné škody jsou podle této studie posazeny velmi nízko.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies