Jaderný dozor ve Spojených státech přezkoumává odolnost modulárního reaktoru NuScale proti zemětřesení

Jaderný dozor Spojených států (Nuclear Regulatory Commission – NRC) si vyžádal zpracování expertního posudku, který prověří odolnost konceptu malého modulárního reaktoru NuScale proti zemětřesení. Vedení NRC tak vyhovělo žádosti svého pracovníka, který se otázkou dlouhodobě zabývá. Nelze vyloučit ani změnu stanoviska NRC, kterým byl v roce 2020 koncept reaktoru NuScale schválen.

Francouzský jaderný dozor odhaduje, že řešení problému s korozí v reaktorech zabere několik let

Vedoucí francouzského jaderného dozoru ASN Bernard Doroszczuk se 17. května během parlamentní rozpravy vyjádřil k problému koroze potrubí u části jaderných reaktorů provozovaných společností EDF. Podle Doroszczuka bude řešení vyžadovat rozsáhlý plán na několik let. Zároveň upozornil na možnost, že část reaktorů bude třeba dočasně odstavit.

Ekologická organizace Greenpeace připravila přehled rizik spojených s provozem jaderných elektráren po ruském napadení Ukrajiny

Ukrajina provozuje 15 jaderných reaktorů a na území jaderných elektráren se nachází značné množství vysoce radioaktivního odpadu. Vojenské operace v blízkosti jaderných elektráren znamenají velké riziko havárie v důsledku záměrného útoku, náhodného zásahu, nebo zranění obsluhy. Hlavním problémem je zajištění trvalého chlazení reaktorů i bazénů s vyhořelým palivem, které je pro bezpečný provoz i skladování jaderného odpadu nezbytné.

Jaderné projekty na Blízkém východě podceňují riziko vojenských útoků

Nezisková organizace Nonproliferation Policy Education Center (NPEC) ze Spojených států vydala na začátku prosince 2021 studii rizik spojených s útokem provedeným pomocí řízených střel nebo dronů na jaderné elektrárny provozované nebo rozestavěné v zemích Blízkého východu. Motivací ke zpracování studie je historická zkušenost s útoky na jaderná zařízení během válečných konfliktů v regionu během minulých čtyřiceti let, ať už ze strany Íránu, Iráku nebo Izraele. NPEC zároveň bere v úvahu vliv vývoje vojenských technologií – řízené střely a drony, kterými disponují nejen armády regionálních mocností, ale také povstalecké a teroristické skupiny, jsou daleko přesnější, než bombardování a rakety použité při minulých útocích.

Problémy reaktoru EPR v Číně mohou zpozdit výstavbu britské elektrárny Hinkley Point C

Britský deník The Times informoval o možném zpoždění ve výstavbě elektrárny Hinkley Point z důvodu úpravy konstrukce tlakové nádoby reaktoru. Úprava by byla nutná v případě, že vyšetřování potvrdí jako příčinu poškození palivových tyčí v čínské elektrárně Tchaj-šan chybnou konstrukci tlakové nádoby. Šetření probíhá od srpna 2021, kdy byl reaktor v jihočínské provincii Guangdong kvůli problému s palivovými tyčemi odstaven. Jde o reaktor EPR, tedy stejný typ jaký je plánován pro Hinkley Point. Provozovateli reaktoru jsou čínská společnost CGN a francouzská EDF, které jsou také hlavními partnery pro výstavbu britského projektu.

Požár a smrtelné úrazy na stavbě turecké jaderné elektrárny Akkuyu

Na stavbě turecké jaderné elektrárny Akkuyu došlo 31. října k požáru transformátoru, kvůli kterému byla dočasně přerušena dodávka elektřiny na staveniště. Podle vyjádření společnosti Akkuyu Nuclear Company došlo k požáru v důsledku úderu blesku a hasičům se jej podařilo zlikvidovat.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies