Sklovitý radioaktivní déšť po fukušimské havárii

Výzkumníci poukazují na extrémní teploty, které vznikly při tavení aktivní reaktorové zóny při havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Při teplotách nad 2.000 °C se roztékalo dokonce i betonové opláštění reaktorové nádoby. Oxid křemičitý je jedna ze substancí při výrobě betonu, při roztavování betonu se tak drobné částečky kyseliny křemičité dostaly do vzduchu. Ty obalily částečky césia a částečky železa a postaraly se tak po jejich ochlazení o pevný sklovitý obal.

Znepokojení v souvislosti s bezpečností výstavby jaderné elektrárny Ostrovets

Litevské Ministerstvo zahraničních věcí je znepokojeno zprávou z běloruského tisku informující o dalším možném incidentu v běloruské jaderné elektrárně (JE) Ostrovets dne 10. července 2016. Litva se situací v běloruské JE Ostrovets důkladně zabývá a v současné době prošetřuje, zda jsou informace správné. Podle běloruských zdrojů došlo před dvěma týdny v důsledku chybné manipulace s 330 tunovou tlakovou nádobou reaktoru k jejímu pádu z výšky 2-4 metrů. Informace o tom, zda došlo k poškození této důležité stavební součástky, jejíž neporušenost má zásadní význam pro jadernou bezpečnost, nejsou dostupné.

Vadný parogenerátor od Arevy prodlouží odstávku JE Fessenheim

Francouzský jaderný dozor ASN pozastavil platnost zkušebního certifikátu pro parogenerátor bloku 2 jaderné elektrárny Fessenheim. Certifikát na výrobek společnosti Areva byl vydán v roce 2012, ale po detekci materiálových vad není aktuálně platný. Problematická součást byla vyrobena v továrně na výkovky Creusot, kterou Areva vlastní.

Riziko lesní požárů v Černobylem zamořených oblastech

Hasič Anton Beneslavskij ze speciálního týmu Greenpeace popsal na blogu Nuclear reaction své zkušenosti s lesními požáry v oblastech vystavených radioaktivnímu zamoření po černobylské havárii jeho článek přinášime ve zkrácené verzi.

Areva kryla vadné výrobky falšováním dokumentace

Francouzský jaderný dozor zveřejnil zprávu o materiálových vadách v padesáti produktech společnosti Areva, které jsou součástí aktuálně provozovaných reaktorů. Poté, co byla materiálová vada loni detekována v tlakové nádobě rozestavěného reaktoru EPR ve Flamanville, přistoupilo vedení Arevy ke kontrolám technologických postupů ve svém kovárenském závodě Creusot. Kontroly se vztahovaly i na výrobky, které továrna vyprodukovala před desítkami let.

Evropský jaderný dozor ve prospěch bezpečnosti

Německá vláda požádala Belgii o dočasné uzavření reaktorů Doel 3 a Tihange 2, které se nacházejí v blízkosti hranic. Oba reaktory byly 20 měsíců mimo provoz kvůli přezkumu tlakových nádob, ve kterých byly objeveny stovky trhlin. Belgická vláda reagovala sdělením, že rozhodnutí je plně v kompetenci tamního úřadu pro jadernou bezpečnost. Belgický jaderný dozor tvrdí, že bezpečný provoz reaktorů aktuálně není ohrožen. Další spolupráci s Německem pak podmiňuje konstruktivním přístupem.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies