Evropský jaderný dozor ve prospěch bezpečnosti

Německá vláda požádala Belgii o dočasné uzavření reaktorů Doel 3 a Tihange 2, které se nacházejí v blízkosti hranic. Oba reaktory byly 20 měsíců mimo provoz kvůli přezkumu tlakových nádob, ve kterých byly objeveny stovky trhlin. Belgická vláda reagovala sdělením, že rozhodnutí je plně v kompetenci tamního úřadu pro jadernou bezpečnost. Belgický jaderný dozor tvrdí, že bezpečný provoz reaktorů aktuálně není ohrožen. Další spolupráci s Německem pak podmiňuje konstruktivním přístupem.

Na stavbě Leningradskaja II byly porušeny bezpečnostní standardy

Ruská ekologická organizace Zelenyj mir (Zelený svět) zveřejnila informace o nedodržování bezpečnostních standardů na stavbě jaderné elektrárny Leningradskaja II, které ji předal bývalý pracovník hlavního dodavatele Viktor Alejnikov. Hlavní bezpečnostní problém se týká porušení předepsaných postupů připrovádění svarů v primárním okruhu reaktoru. Viktor Alejnikov, který pracoval v jaderném průmyslu od roku 1991, považuje rizika plynoucí z porušení bezpečnostních standardů za vážná.

Při údržbě francouzské JE Paluel došlo k pádu mnohatunového parogenerátoru

Společnost EDF, provozovatel francouzských jaderných elektráren, informovala na konci března jaderný dozor o nehodě, ke které došlo v během údržby v JE Paluel. Parogenerátor o hmotnosti 465 tun a výšce 22 metrů, jehož výměna byla jedním z důvodů servisní odstávky, se uvolnil z manipulačního zařízení a spadl na podlahu reaktorové haly. Nehoda se obešla bez vážných zranění, jeden dělník by zraněn lehce.

Dnešní jaderná (ne)bezpečnost – nevyřešený problém

Třicet let po katastrofě jaderné elektrárny v Černobylu a pět let po zničení reaktorů v japonské Fukušimě není bezpečnost jaderných zařízení zdaleka uzavřenou otázkou. Země využívající jadernou energetiku mají na stole problémy s udržením úrovně bezpečnosti stárnoucích reaktorů a jejich náhrada novými je díky vysoké ceně prakticky nemožná.

Zřejmě v hledáčku teroristů: jaderné elektrárny

Při domovní prohlídce byla nalezena videonahrávka, na které se objevuje vedoucí výzkumného a rozvojového programu pro jadernou energii v Belgii. Vyšetřovatelé z toho usuzují, že teroristé plánují útoky v jaderných elektrárnách. Dvě jaderné elektrárny byly částečně vyklizeny.

Studie: Bezpečnostní nedostatky v německých jaderných elektrárnách

Spolek pro ochranu životního prostředí a přírody (BUND) varuje před narůstajícími bezpečnostními nedostatky v německých jaderných elektrárnách a požaduje proto, aby Německo vystoupilo z jádra dříve než plánuje.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies