Problém s bezpečnostními kontrolami v JE Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany řeší problém s bezpečnostními kontrolami. U potrubí v nejaderné i v jaderné části byly zjištěny nekvalitní rentgenové snímky. Podle informací z týdeníku Respekt byly „snímky trubek rozmazané, někdy byl místo potřebných tří různých snímků jednoho svaru jen okopírován stejný snímek a některé svary hrozící netěsností byly označeny jako bezchybné.“ Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová uvedla pro Respekt, že není vyloučené záměrné zanedbání kontrol, aby se zkrátila doba odstávky.

Riziko výskytu leukémie u pracovníků v jaderném průmyslu je více než dvojnásobné oproti předchozím odhadům

V červenci 2015 jsme vás seznámili s výsledky dlouhodobého výzkumu u více než 300 000 pracovníků ve Francii, Spojených státech a Velké Británii, kteří byli mnoho let vystaveni nízkým dávkám radiace, které byly publikované v The Lancet Haematology. Dr. Ian Fairlie o studii prohlašuje, že je významná díky těmto poznatkům:

Ohrožení jaderných elektráren kybernetickými útoky

Ředitel Národního centra kybernetické bezpečnosti, Vladimír Rohel, popsal v rozhovoru pro Český rozhlas výsledky nasimulovaného cvičení kybernetického útoku na jadernou elektrárnu, který proběhl v zařízení Masarykovy Univerzity v Brně 7. října 2015, kde proti sobě dva týmy informatiků a expertů na kybernetickou bezpečnost hrály šesti hodinovou počítačovou hru.

Manažer výstavby turecké jaderné elektrárny Akkuyu rezignoval kvůli neshodám s Rosatomem

Faruk Uzel, který v uplynulých čtyřech letech zastával vysokou manažerskou pozici ve společnosti Akkuyu Nuclear JSC odpovědné za výstavbu první turecké jaderné elektrárny, na začátku září odstoupil z funkce. Hlavním důvodem byla nespokojenost s prací generálního dodavatele, ruské státní společnosti Rosatom. Faruk Uzel doporučil, aby Turecko odstoupilo od mezivládní smlouvy s Ruskem a v projektu pokračovalo bez Rosatomu. Svoji rezignaci zdůvodnil riziky spojenými s pokračováním projektu v současném nastavení.

Švýcarsko dočasně bez jaderné elektřiny

V noci na pondělí 17. srpna byl z důvodu úniku páry v sekundárním okruhu odstaven reaktor ve švýcarské jaderné elektrárně Gösgen. Vzhledem k tomu, že všechny ostatní jaderné zdroje byly v danou chvíli mimo provoz, zůstalo Švýcarsko dočasně bez domácí jaderné elektřiny. Ta přitom v průměru zajišťuje 40 % dodávek.

Dlouhodobé vystavení nízkým dávkám záření může zvýšit riziko vzniku leukémie

Dlouhodobý výzkum zjistil u více než 300 000 pracovníků ve Francii, Spojených státech a Velké Británii, kteří byli mnoho let vystaveni nízkým dávkám radiace, zvýšené riziko úmrtí na leukémii.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies