Jaderný dozor: problém s reaktorem EPR může být drahý

Šéf francouzského jaderného dozoru Pierre-Franck Chevet uvedl v rozhovoru pro deník Le Parisien, že materiálové vady detekované v tlakové nádobě rozestavěného reaktoru EPR ve Flamanville mohou být velmi závažné a řešení může přijít společnost Areva (hlavního dodavatele technologie) hodně draho. Ve dně a víku tlakové nádoby reaktoru byly zjištěny anomálie, které mohou znamenat zhoršení mechanických vlastností oceli.

I nízké dávky radioaktivity mohou vyvolat u dětí leukémii nebo nádor mozku

Nově publikovaná studie švýcarských vědců ukázala, že i nízké dávky radioaktivity z přírodního pozadí mohou ovlivnit výskyt některých typů rakoviny u dětí, zejména leukémií nebo nádorů mozku. Rozsáhlá studie analyzovala rozdíly ve výskytu různých typů rakoviny u dětí žijících na celém území Švýcarska, a to podle oblastí lišících se hladinou pozaďové přírodní radiace. Výsledky výzkumu zveřejnil na svých webových stránkách specializovaný americký vědecký časopis Environmental Health Perspectives.

Vážný problém Arevy – materiálové vady v tlakové nádobě ve Flamanville

Francouzský jaderný dozor ASN oznámil, že společnost Areva se na stavbě reaktoru EPR ve Flamanville potýká s vážným problémem. V plášti tlakové nádoby reaktoru, tedy v místě kritickém z pohledu jaderné bezpečnosti, byly detekovány materiálové vady. Konkrétně jde o vysokou koncentraci uhlíku v některých místech, což znamená zhoršení mechanických vlastností oceli a snížení odolnosti proti šíření trhlin.

Čtyři roky pokračující katastrofy ve Fukušimě

V březnu 2011 došlo v důsledku silného zemětřesení k tragické nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima Daiči, při které byly těžce poškozeny čtyři z celkem šesti reaktorových bloků. Ale jaderná katastrofa zde stále neskončila, i když o ní nyní již skoro neslyšíme. Pokračuje, každým dalším dnem. Nadále toto místo vypouští radioaktivní látky do životního prostředí: denně se dostává 300 tun radioaktivně kontaminované vody do oceánu. To se ve Fukušimě děje pravidelně každý den po dobu již čtyř let. Jaderná lobby se samozřejmě raduje, že média tato jaderná havárie již tolik nezajímá a nepíše se o ní, protože jinak by se lidé na celém světě dozvěděli mnohem více o tom, jak dlouhodobé a ničivé následky taková nehoda má na životní prostředí a lidské zdraví.

Trhliny v reaktorech se možná netýkají jen Belgie

Nové informace belgických expertů o problému trhlin v tlakových nádobách reaktorů Doel 3 a Tihange 2 ukazují, že problém je vážnější než byl původně prezentován. Dva jmenované reaktory byly odstaveny v létě 2012 poté, co bylo v jejich tlakových nádobách detekováno velké množství trhlin. Belgický jaderný dozor souhlasil v červnu 2013 s obnovením provozu za podmínky, že budou provedeny další testy. Průběžné výsledky ukázaly na riziko vážného zhoršení mechanických vlastností materiálu tlakové nádoby, což vedlo k opětovnému odstavení reaktorů v březnu 2014.

Fukušima a ochota zavřít oči před následky jaderných havárií (1. část)

John Downer, převzato z The Ecologist Propagátoři jaderného průmyslu dokázali vymyslet řadu komunikačních obratů pro ospravedlnění katastrof v jaderných zařízeních. Třebaže nejde o neprůstřelnou argumentaci, slouží dobře svému účelu - udržuje přesvědčení politických a mediálních špiček i široké veřejnosti o dokonalé bezpečnosti reaktorů.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies