Fukušima a ochota zavřít oči před následky jaderných havárií (1. část)

John Downer, převzato z The Ecologist Propagátoři jaderného průmyslu dokázali vymyslet řadu komunikačních obratů pro ospravedlnění katastrof v jaderných zařízeních. Třebaže nejde o neprůstřelnou argumentaci, slouží dobře svému účelu - udržuje přesvědčení politických a mediálních špiček i široké veřejnosti o dokonalé bezpečnosti reaktorů.

Odstavení reaktoru znásobilo problém nedostatku kapacit v Belgii

Belgická společnost Electrabel musela na konci listopadu neplánovaně odstavit jeden z reaktorů v jaderné elektrárně Tihange. Důvodem k odstavení byl požár kabelů vedení vysokého napětí v areálu elektrárny. Přestože z bezpečnostního hlediska nešlo o významnou nehodu, způsobila v Belgii znepokojení. Po zmíněném výpadku totiž zůstaly v provozu pouze tři ze sedmi belgických reaktorů, což prohloubilo problém s nedostatkem elektrárenských kapacit v zemi.

Výpadek reaktoru ukázal slabiny ukrajinské energetiky

Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn informoval 3. prosince veřejnost o příčinách výpadku jednoho z reaktorů v jaderné elektrárně Záporoží. Podle ministrova vyjádření, které potvrdily i nezávislé zahraniční zdroje, nedošlo k žádné havárii, která by vedla k riziku úniku radiace. Reaktor byl automaticky odstaven poté, co došlo k poruše na jednom z transformátorů. Podle mezinárodní stupnice závažnosti jaderných havárií je podobná událost hodnocena stupněm nula.

Nový kryt havarovaného černobylského reaktoru se blíží k dokončení

Reportéři britského magazínu The Economist navštivili černobylskou elektrárnu, aby popsali nové zajištění radioaktivních trosek reaktoru, který havaroval v roce 1986. Reportáž přinášíme ve zkrácené verzi.

Výskyt dětské leukémie v okolí jaderných elektráren

Zvýšení výskytu leukémie i jiných druhů rakoviny u dětí v blízkosti jaderných elektráren je diskutováno zhruba od začátku osmdesátých let minulého století. V osmdesátých a devadesátých létech se toto téma objevovalo na mnoha televizních stanicích, zabývaly se jím vládní komise a výbory, mezinárodní konference a byly publikovány stovky vědeckých článků a dokonce došlo k nejméně dvěma velkým soudním procesům.

Japonský jaderný dozor zveřejnil průběžnou zprávu o havárii v Fukušimě

Speciální výbor japonského jaderného dozoru Nuclear Regulation Authority (NRA) pověřený technickou analýzou havárie v elektrárně Fukušima Daiiči , zveřejnil začátkem listopadu průběžnou zprávu o svých zjištěních. Výbor se zaměřuje na posouzení podnětů vyplývajících ze zprávy nezávislé komise (National Diet Investigation Commission), která z pověření japonské vlády havárii zkoumala v letech 2011 a 2012.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies