Japonský jaderný dozor zveřejnil průběžnou zprávu o havárii v Fukušimě

Speciální výbor japonského jaderného dozoru Nuclear Regulation Authority (NRA) pověřený technickou analýzou havárie v elektrárně Fukušima Daiiči , zveřejnil začátkem listopadu průběžnou zprávu o svých zjištěních. Výbor se zaměřuje na posouzení podnětů vyplývajících ze zprávy nezávislé komise (National Diet Investigation Commission), která z pověření japonské vlády havárii zkoumala v letech 2011 a 2012.

Pracoval jako manažer. Nyní Kazuhiko Kobayashi pořádá sbírky pro postižené Fukušimou

To odpoledne si Kazuhiko Kobayashi uklízel ve své domácí pracovně. Přesně ve 14 hodin a 46 minut se dům na okraji centra Tokia poprvé prudce otřásl. Podlaha v 11. patře bloku se začala hýbat, z polic padaly na zem knihy a talíře. Po prvním velkém záchvěvu následovala série dalších. „Napadlo mě, že je to konec. Skočil jsem do obýváku, strčil matku do rohu místnosti a zakryl ji svým vlastním tělem. Ačkoliv jsme na drobné otřesy zvyklí, tyhle byly mocné. Pomyslel jsem si, že to je konec. Náš dvanáctipatrový dům se musí každou chvíli zřítit.“ Tak líčí Kobayshi (68) zemětřesení z 11. března 2011, které způsobilo havárii v jaderné elektrárně Fukušima.  Zbyla po ní vylidněná dvacetikilometrová zóna.

Díra v potrubí na Dukovanech ukazuje problém prodlužování provozu

Jaderná elektrárna Dukovany odstaví oba dva výrobní bloky. Důvodem je netěsnost na potrubí jednoho ze tří systémů tzv. technické vody důležité. Podle mluvčího elektrárny Petra Spilky je to na systému s technickou vodou důležitou první porucha v téměř třicetileté historii elektrárny.

Francouzské jaderné elektrárny v hledáčku špionů?

Nad sedmi francouzskými jadernými elektrárnami přelétaly v minulých týdnech bezpilotní špionážní letadla neznámého původu, tzv. drony. Provozovatel elektráren, koncern EDF, kvůli tomu podal trestní oznámení. Zdůraznil zároveň, že přelety bezpečnost ani provoz elektráren nijak nenarušily. Letouny zpozorovala ochranka elektráren většinou v noci nebo v brzkých ranních hodinách. Údaje o tom, kdo by je mohl řídit, nejsou k dispozici.

Trhliny v britském reaktoru Hunterston ohrožují prodloužení jeho životnosti

Během srpnové odstávky jaderné elektrárny Hunterston-B, který provozuje společnost EDF ve Skotsku, objevili kontroloři dosud nepozorované trhliny ve dvou grafitových tělesech v jádře reaktoru. Vzhledem k charakteru trhlin může podle expertů jít o signál, že plánované prodloužení životnosti reaktoru (a dalších starších reaktorů typu AGR) nebude proveditelné. Reaktor Hunterston-B byl uveden do provozu v roce 1976 a podle původního plánu má být odstaven po čtyřiceti letech, tedy v roce 2016. EDF ovšem usiluje o prodloužení doby provozu do roku 2023, případně i déle.

Belgické reaktory s trhlinami nemají jistou budoucnost

Belgické reaktory Doel 3 a Tihange 2 zůstanou mimo provoz minimálně do jara 2015, vyloučit nelze ani jejich definitivní odstavení. Plyne to alespoň ze zprávy, kterou na základě informací od zdroje blízkého elektrárnám, uveřejnila belgická státní televize VRT.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies