Reaktor EPR v čínské elektrárně Tchaj-šan byl odstaven kvůli poškození paliva

Na konci července rozhodl čínský provozovatel  o odstavení reaktoru v jaderné elektrárně Tchaj-šan. V červnu zde podle informací francouzské společnosti EDF, která se podílí na zajištění provozu elektrárny, došlo k úniku radioaktivních plynů. V elektrárně Tchaj-šan jsou v provozu celosvětově první reaktory EPR dodávané francouzskou firmou Framatome (dříve Areva), kterou EDF vlastní. Reaktory EPR jsou stavěny také ve finském Olkiluotu, francouzském Flamanville a v Hinkley Point ve Velké Británii.

Americké úřady posuzují únik radioaktivního plynu v čínské jaderné elektrárně

Zpravodajský kanál CNN přinesl 14. června informaci o tom, že vládní bezpečnostní experti Spojených států se zabývají zprávou o úniku radioaktivního plynu z čínské jaderné elektrárny Tchaj-šan. Podle informací CNN požádala americké úřady o spolupráci francouzská společnost Framatome, která zmíněnou elektrárnu částečně vlastní a pomáhá zajišťovat její provoz. Framatome svoji žádost odůvodnil bezprostředním radiačním ohrožením. V elektrárně Tchaj-šan byly uvedeny do provozu první reaktory EPR vyvinuté francouzskou společností Areva (nyní Framatome), které se stavějí i ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanville.

Rakouská studie k plánům na stavbu nových bloků v Maďarsku: lokalita Paks je nevhodná

Plány Maďarska, postavit ke stávajícím čtyřem reaktorům v jaderné elektrárně Paks další dva nové, naráží kvůli riziku zemětřesení v této oblasti na velkou kritiku odborníků. Ve studii, kterou zadalo rakouské ministerstvo životního prostředí a kterou koordinoval Spolkový úřad pro životní prostředí (UBA), dochází geologové k závěru, že se maďarská jaderná elektrárna nachází přímo v zemětřesné zóně. Helmut Decker (Institut pro geologii na univerzitě Vídeň) a Esther Hintersberger (Geologický spolkový úřad) varují: „Možnost výskytu dlouhodobého posunu povrchu v lokalitě Paks II nemůžeme odbornými doklady zcela vyloučit. Lokalitu Paks II je tedy nutno považovat za nevhodnou.“

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies