Košice nadále nesouhlasí s těžbou uranu za svými humny

Obyvatele Košic a okolí nepříjemně překvapila zpráva o podpisu memoranda o porozumění mezi kanadskou firmou European Uranium Resources (dříve Tournigan) a ministerstvem hospodářství, které podporuje těžbu uranového ložiska na Jahodné. Kanadská firma zde provádí geologický průzkum od roku 2005, záměr ovšem narazil na silný odpor obyvatel Košic a okolí.

Evropská unie přispěje na likvidaci následků těžby uranu v Kyrgyzstánu

V polovině ledna přislíbili zástupci Evropské unie, že vyčlení 2,8 milionu dolarů, které pomohou vládě Kyrgyzstánu zlikvidovat radioaktivní odpad z těžby uranu. Konkrétně má jít o vyčištění a zajištění šesti velkých odkališť, kde nejvíce hrozí rozsáhlá kontaminace okolí.

Ministerstvo odmítlo Australanům přístup k uranu

Ministerstvo životního prostředí zamítlo žádost firmy Urania Mining o stanovení průzkumného území na vyhledávání uranu v oblasti Ploužnice na Liberecku. Sdružení Calla, jako účastník řízení, toto odmítnutí pro rizika, které by přinesla budoucí těžba, požadovalo rovněž. Žádost firmy z roku 2008 již jednou ministerstvo odmítlo, ale ta uspěla u Městského soudu v Praze, který z důvodu nesouladu stanovisek státní správy zamítavé rozhodnutí zrušil.  Díky tomu, že nyní Ministerstvo průmyslu vyjádřilo jasný názor, že žádost Urania Mining s.r.o. není v souladu s platnou státní surovinovou politikou, byl tento rozpor vyřešen.

Finský projekt těžby uranu čelí katastrofálním únikům z prasklého odkaliště

Záměr finské společnosti Talvivaara mining získávat uran z nízkokovnaté rudy jako vedlejší produkt těžby niklu, o kterém jsme informovali letos v dubnu, čelí vážnému problému. V neděli 3. listopadu prasklo u niklového dolu dno nádrže na odpadní vodu. Kapalný odpad z těžby, který unikal více než týden, rychlostí tisíců kubických metrů za hodinu, kontaminoval okolní řeky a jezera podstatně závažněji než dosavadní průsaky. Jenom do jezera Kivijärvi se v důsledku havárie dostalo 900 kilogramů niklu.

Hrozba pro Afriku – uran jako prostředek proti škůdcům

Úřad pro jadernou energii v tanzanské Arushi (Tanzania Atomic Energy Commission – TAEC) potvrdil informace o tom, že řada rolníků využívá produkty těžby a zpracování uranu jako prostředek k ochraně úrody. TAEC vyzval rolníky, aby od používání nebezpečných látek okamžitě upustili. Milionům spotřebitelů kukuřice, fazolí a obilnin hrozí vystavení riziku rakoviny a dalších onemocnění.

Areva zmrazila projekt uranového dolu v Namibii

Společnost Areva v polovině října oznámila, že plánované otevření uranového dolu  Trekkopje v Namibii odkládá na dobu, kdy budou příznivější podmínky na trhu s uranem.  Na konci roku přejdou práce do režimu údržby, který umožňuje dokončit přípravy otevření dolu v pozdějším termínu. Ve vyjádření společnosti je uvedeno, že: "vzhledem k pokračujícímu poklesu ceny uranu a částce, kterou je ještě třeba do nového dolu investovat, nemá Areva jinou možnost než otevření dolu Trekkopje odložit.“

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies