Jen ekonomické ukazatele naštěstí nestačí

Kanadská těžařská společnost Tournigan se na konci ledna pochlubila svým akcionářům, že v lokalitě Kurišková na východním Slovensku, kde firma provádí geologický průzkum, se pravděpodobně nachází jedno z ekonomicky nejvýhodnějších uranových ložisek na světě.

Uranová Bonanza v Rožné?

Na konci ledna česká média zaujala zpráva o nálezu nových uranových zásob v našem posledním uranovém dole v Dolní Rožínce.  Veřejnoprávní televize dokonce zprávu okořenila titulkem „Česko jako uranová velmoc“.  Jde o objev takového významu, který zajistí naši energetickou soběstačnost alespoň co se provozu jaderných reaktorů v Dukovanech a Temelíně týká? Rozhodně ne, dostupná fakta potvrzují opak.

Drahé uranové dědictví

Likvidace následků chemického loužení uranu po těžbě v Podještědí, které v okolí Stráže pod Ralskem zanechalo množství zamořených vod o velikosti jedenapůlnásobku Slapské přehrady, si z veřejných zdrojů vyžádá až 32 miliard korun. Sanace krajiny bude trvat více než třicet let. Další desítky miliard pak bude nutné investovat do vyčištění ostatních lokalit. Protože ve státním rozpočtu na rok 2012 je na tyto činnosti vyčleněna částka jen 1,8 miliardy korun, rozhodla se 11. ledna 2012 vláda přidat dalších celkem 1,2 miliardy na období let 2012-2014.

Těžba uranu na Slovensku? Jen se souhlasem obcí

Od začátku roku 2011 platí na Slovensku novelizovaný horní a geologický zákon, který významně zvyšuje pravomoci obcí dotčených průzkumem a případnou těžbou ložiska „radioaktivních nerostů“, tedy především uranových rud.

Unikátní příroda v Tanzanii ohrožena těžbou uranu

Na konci října 2011 požádali poslanci parlamentu Tanzanie vládu, aby zastavila průzkum uranových ložisek ve známé přírodní rezervaci Selous Game Reserve. Po prohlídce zkušebních vrtů poslanci usoudili, že těžební projekt by měl vážné dopady na zvířata volně žijící v rezervaci a ohrozil by stabilní příjem z turistiky.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies