Zemanův nápad těžit uran by nás vyšel draho

Miloš Zeman by měl vyměnit poradce, který mu připravil podklady pro dnešní mediální vystoupení k těžbě uranu v Jáchymově. Nejde jen o nesmyslné tvrzení o desetinásobné ceně uranu oproti roku 2000, ale i o ignorování miliardových investic, které by do těžby musel vložit stát, ačkoliv musí hradit ještě desítky miliard korun na sanace škod za těžbu uranu v minulosti. Nepřekvapí „opomenutí“ vážných dopadů na životní prostředí, které s sebou uranový průmysl nese.

Proti uranovému dolu společnosti AREVA protestovaly v Nigeru tisíce lidí

Přibližně pět tisíc lidí se 12. října zúčastnilo demonstrace proti těžbě uranu ve městě Arlit na severu Nigeru. Demonstranti vyjadřovali nesouhlas s praxí francouzské firmy AREVA, která v přilehlé pouštní oblasti těží uran již 40 let. Zároveň vyzvali vládu Nigeru, aby revidovala smlouvy s francouzskými těžaři.

O těžbě uranu v Grónsku se bude hlasovat v referendu

Grónská premiérka Aleqa Hammond během svého vystoupení v parlamentu 13. září oznámila, že vláda navrhne vypsání referenda, ve kterém se obyvatelé jižního Grónska budou moci vyslovit k záměru těžby a zpracování uranu v lokalitě Kuannersuit. Zároveň přislíbila, že ačkoli výsledek referenda není formálně závazný, vláda jej bude respektovat.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies