Projekt těžby uranu firmy Berkeley Energia ve Španělsku čelí protestům

Starosta obce Villavieja de Yeltes ve španělské provincii Salamanca od začátku roku 2017 volá k zodpovědnosti společnost Berkeley Energia registrovanou v Austrálii (dříve Berkeley Resources) a jednou měsíčně svolává místní i občany okolních měst na manifestace proti plánované těžbě uranu v lokalitě Retortillo. Firma zde hodlá provozovat povrchový uranový důl, loužení v hromadách a zpracovatelský závod, který by mohl zahájit výrobu koncem roku 2018, avšak nemá potřebná povolení a čelí čtyřem žalobám za porušení veřejného zájmu podanými obcí a celostátními nevládními organizacemi.

Zkrotí nový ministr průmyslu drahé uranové touhy DIAMO?

Vláda premiéra Babiše na svém prvním letošním zasedání dostala pro informaci materiál připravený firmou DIAMO „Informace o průběhu dotěžení zásob uranu na ložisku Rožná“. Předkládající Ministerstvo průmyslu a obchodu podle něj nadále počítá s přípravou otevření nového uranového dolu v Brzkově na Vysočině a dokonce nevylučuje možnost opětovně začít těžit uran v Rožné. Že to bude obnášet miliardové injekce ze strany daňových poplatníků naznačuje závěr dokumentu: „To však bude možné jen za účinné podpory státu při realizaci hornických projektů“.

Pod lithiovou mlhou září špinavý uran

Skutečným důsledkem schválení dnes vládou projednávaného materiálu „Zpráva o nutnosti zajištění ekonomických zájmů státu v oblasti využití kritických superstrategických surovin EU a některých dalších surovin“ bude zachování tuzemského uranového průmyslu a to s významnou podporou státu. Navzdory faktu, že těžba uranu v České republice skončila a nastal čas úklidu škod ještě za desítky miliard korun. Pro MPO a zejména pro sebe zprávu připravil státní podnik DIAMO bez předchozí konzultace s kompetenčně spoluzodpovědným MŽP. Přestože název materiálu budí dojem, že jde především o politiky tolik propírané lithium, namísto surovin pro 21. století se tak ve skutečnosti máme vracet k surovinám století minulého.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies