Areva zmrazila projekt uranového dolu v Namibii

Společnost Areva v polovině října oznámila, že plánované otevření uranového dolu  Trekkopje v Namibii odkládá na dobu, kdy budou příznivější podmínky na trhu s uranem.  Na konci roku přejdou práce do režimu údržby, který umožňuje dokončit přípravy otevření dolu v pozdějším termínu. Ve vyjádření společnosti je uvedeno, že: "vzhledem k pokračujícímu poklesu ceny uranu a částce, kterou je ještě třeba do nového dolu investovat, nemá Areva jinou možnost než otevření dolu Trekkopje odložit.“

Ve švédských obcích se uran těžit nebude!

Přinášíme otevřený dopis švédských starostů k záměrům těžby uranu na území jejich obcí publikovaný pod názvem "Ve švédských obcích se uran těžit nebude!" 28. června 2012. Kanadská společnost Continental Precious Minerals, australská Aura Energy a několik dalších těžebních firem usiluje o zahájení těžby uranu ve Švédsku. Zástupcům těchto firem vzkazujeme, že naše obce využijí své právo veta k zastavení jejich projektů. Těžební společnosti financováním geologického průzkumu plýtvají svými penězi, ale zároveň odrazují firmy i jednotlivce, kteří chtějí investovat do udržitelného rozvoje regionů. Žádáme proto těžební společnosti, aby ukončily své aktivity na území našich obcí.

Ministr Kuba: další uranové doly a chemické loužení uranu

Na návrh ministra průmyslu Kuby vláda rozhodla zadat posouzení možností zahájení nové těžby uranu na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice v blízkosti Polné na Jihlavsku. Uvažováno je také nové chemické loužení uranu na Liberecku. Technologická agentura ČR již vyhlásila veřejnou zakázku za 6,7 milionu korun, která má zhodnotit možnosti takové těžby.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies