Španělsko: Přerušení stavby skladu jaderného odpadu v Almarazu

Je to špatný týden pro španělský jaderný průmysl. V úterý zastavil Brusel nejprve stavbu meziskladu jaderného odpadu v Almarazu na jihu Španělska a ve středu hlasovala energetická komise španělského parlamentu proti opětovnému spuštění nejstaršího jaderného reaktoru v zemi nedaleko severošpanělského Burgos. Obě tato rozhodnutí jsou velkou ranou pro plán provozovatelů španělských jaderných elektráren, který počítá s prodloužením životnosti šesti španělských jaderných reaktorů z plánovaných 40 na 60 let.

Platforma proti úložišti posiluje a jedná s politiky

Platforma proti hlubinnému úložišti posílila o další města a obce. Sdružuje nyní již 33 členů - 22 dotčených samospráv a 11 spolků s cílem prosadit takový způsob hledání řešení problému jaderných odpadů, který bude otevřený, průhledný a v němž obce a veřejnost budou mít zákony dostatečně garantované možnosti hájit své oprávněné zájmy.  Její zástupci proto již diskutovali možnou shodu na naplnění svých cílů s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, s hejtmanem Jihočeského kraje Jiřím Zimolou, se zástupci krajů Plzeňského a Ústeckého a představili svoji pozici také poslancům Výboru pro životní prostředí. Odcházející ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek o setkání zájem neprojevil a odmítl ji i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Rozhodnutí vybudovat hlubinné úložiště ve Švédsku ještě stále nepadlo

Švédský sekretariát pro environmentální hnutí proti jadernému odpadu (Milkas) je nevládní organizace založená v roce 2004 organizací „Švédské protijaderné hnutí” (FMKK) a švédskými Friends of the Earth. Milkas sleduje a kriticky zkoumá všechny projekty zabývající se nakládáním s vysoce radioaktivním odpadem a snaží se o prosazení nejlepší metody z hlediska dlouhodobého nakládání s odpadem. Přinášíme rozhovor s jeho představiteli.

Ministr Mládek selhává při hledání úložiště radioaktivního odpadu

Vláda dnes neschválila věcný záměr zákona o zapojení obcí do rozhodování o úložišti radioaktivního odpadu. Odložila projednání až na polovinu příštího roku, čímž problém přenechala příští vládě. Rozhodnutí kabinetu je fiaskem několikaleté práce vládních úřadů v čele s ministrem Mládkem. Odložený návrh totiž připravily právní kanceláře najaté Správou úložišť radioaktivních odpadů a upravili legislativci ministerstva průmyslu a obchodu. Byl výsledkem kompromisní dohody, že obce nebudou mít právo veta a v případě sporu konečný verdikt o umístění úložiště vydá vláda až po souhlasu Senátu. Bez změny dnešního nevyhovujícího legislativního stavu a jasných pravidel pro vyhledávání úložiště by celý proces měl být zastaven.

Potřebujeme zákon, který posílí práva obcí při výběru úložiště

Vláda se má na svém jednání 16. ledna věnovat věcnému záměru zákona o zapojení obcí do rozhodování o hlubinném úložišti.  Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje 21 obcí a 11 spolků ze všech sedmi lokalit, se zasazuje, aby před tím, než budou zkoumány a vybírány lokality potenciálně vhodné pro hlubinné úložiště, měly obce zákonem garantované lepší možnosti hájit své oprávněné zájmy.

Portugalsko se obává skladování jaderného odpadu ve Španělsku

Portugalsko se odvolá k Evropské komisi ohledně plánované výstavby skladovacího zařízení pro radioaktivní odpad v areálu jaderné elektrárny Almaraz ve Španělsku, neboť se obává přeshraničních rizik pro životní prostředí, uvedl 12. ledna 2017 portugalský ministr životního prostředí Joao Matos Fernandes.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies