Portugalsko se obává skladování jaderného odpadu ve Španělsku

Portugalsko se odvolá k Evropské komisi ohledně plánované výstavby skladovacího zařízení pro radioaktivní odpad v areálu jaderné elektrárny Almaraz ve Španělsku, neboť se obává přeshraničních rizik pro životní prostředí, uvedl 12. ledna 2017 portugalský ministr životního prostředí Joao Matos Fernandes.

JADERNÝ ODPAD 2/2016

Nové číslo občasníku JADERNÝ ODPAD mapuje bohaté události posledního půlroku od letního přemítání ministra Mládka, že hledání úložiště se zúží rovnou na dvě lokality. I kdepak, začíná nové kolo sporů o povolení průzkumných území na všech sedmi lokalitách a ještě přibylo po nové lokalitě u každé jaderné elektrárny.

Platnost průzkumných území pro úložiště skončila

31. prosince 2016 vypršela platnost stanovených průzkumných území pro vyhledávání hlubinného úložiště na sedmi lokalitách a státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) by tak měla ukončit veškeré geologické práce. Sice byla v posledních dnech roku zahájena nová řízení o prodloužení platnosti o dva roky, ale rozhodnuto o nich bude až za několik týdnů, v případě nesouhlasu obcí a spolků spíše měsíců. I povolení, kterým právě skončila platnost, byla vydána v rozporu se zákonem a proto 18 obcí a 6 spolků podalo na toto rozhodnutí ministra životního prostředí Brabce žalobu. Dodnes však nebyla rozhodnuta.

Německo a jaderný odpad – můžeme se poučit?

Pod tímto názvem Calla a Platforma proti hlubinnému úložišti zorganizovaly v Praze 24. listopadu 2016 seminář určený pro veřejnost nejen z úložišťových lokalit. Naše pozvání přijal Klaus Brunsmeier, člen německé parlamentní komise „Ukládání vysoce radioaktivních odpadních látek“. Ten ze své pozice místopředsedy spolku BUND Naturschutz předložil kritické stanovisko k finální zprávě komise. Spolu s ním přednášeli Edo Günther (předseda okresní skupiny Schweinfurt BUNDu Naturschutz v Bavorsku a mluvčí pracovní skupiny Jaderná energetika a ochrana před zářením spolku BUND) a Herbert Barthel (rovněž člen BUNDu) o problémech spojených s odstávkou jaderných elektráren. O svých zkušenostech s hledáním hlubinného úložiště nejen v lokalitě Březový potok promluvil Petr Klásek, starosta Chanovic a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti. Nakonec Edvard Sequens z Cally shrnul informace o procesu hledání úložiště v ČR.

Podzemní laboratoř Bukov – může být znehodnoceno dalších 313 milionů z jaderného účtu

Vláda odsouhlasila poskytnutí  313 milionů korun (259 mil. Kč bez DPH) z jaderného účtu bez výběrového řízení pro s.p. DIAMO pro zajištění provozu Podzemního výzkumného pracoviště (PVP) Bukov do roku 2019. To nechala Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybudovat v podzemí končících uranových dolů v Dolní Rožínce, kde by jí mělo sloužit pro práce spojené s výběrem lokality pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva.

Správa úložišť se pouští do dalšího kola sporů s obcemi

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 17 obcí a 11 spolků dotčených přípravou úložiště vyhořelého jaderného paliva, vyslovuje hluboké znepokojení, že stát opět mění své postupy. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dnes oznámila starostům obcí v sedmi lokalitách vytipovaných pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva, že požádala Ministerstvo životního prostředí o prodloužení doby platnosti stanovených průzkumných území na sedmi lokalitách o další dva roky.  Důvodem má být, že se SÚRAO nepodařilo v termínu platnosti do konce roku 2016, který si samo navrhlo, uskutečnit většinu naplánovaných prací.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies