Správa úložišť se pouští do dalšího kola sporů s obcemi

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 17 obcí a 11 spolků dotčených přípravou úložiště vyhořelého jaderného paliva, vyslovuje hluboké znepokojení, že stát opět mění své postupy. Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) dnes oznámila starostům obcí v sedmi lokalitách vytipovaných pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva, že požádala Ministerstvo životního prostředí o prodloužení doby platnosti stanovených průzkumných území na sedmi lokalitách o další dva roky.  Důvodem má být, že se SÚRAO nepodařilo v termínu platnosti do konce roku 2016, který si samo navrhlo, uskutečnit většinu naplánovaných prací.

Zelený kruh odvolal své zástupce z Pracovní skupiny pro dialog o úložišti, důvodem je přístup státu

Vládní pracovní skupinu pro dialog o hlubinném úložišti jaderného odpadu po obcích a spolcích z několika lokalit opouštějí také dva zástupci celostátní asociace ekologických organizací Zelený kruh. Důvodem je porušování dohodnutých pravidel a ignorování návrhů pracovní skupiny ze strany zodpovědných státních úřadů. Zelený kruh zároveň dopisem vyzval ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka k zahájení poctivě míněného dialogu o hledání řešení problému jaderného odpadu.

Občanská porota státu Jižní Austrálie odmítá skládku jaderného odpadu

Tlak na vládu Jižní Austrálie, aby zavrhla myšlenku na vybudování úložiště vysoce aktivního odpadu v severní části státu, zesílil poté, co občanská porota složená z 350 obyvatel Jižní Austrálie odmítla návrh podpořit.

Obce a spolky se spojily proti úložišti, chtějí změnit dosavadní postup státu

Obce a spolky dotčené přípravou hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva a dalších vysoce radioaktivních odpadů a zároveň nespokojené s postupem zodpovědných státních institucí založily Platformu proti hlubinnému úložišti jako své dobrovolné neziskové společenství.  Cílem platformy je prosadit takový způsob hledání řešení problému, který bude otevřený, průhledný a v němž obce a veřejnost budou mít zákony dostatečně garantované možnosti hájit své oprávněné zájmy.

Švédský regulátor doporučuje schválit projekt na stavbu úložiště jaderného odpadu

V březnu jsme psali o možnosti připomínkovat žádost o povolení švédského úložiště (kterou Calla využila), nyní vám přinášíme zprávy k povolovacímu procesu od Charlyho Hulténa z WISE Švédsko.

Francie rozhodla o umístění konečného jaderného úložiště

Po senátu schválila i francouzská poslanecká sněmovna lokalitu Bure v Lotrinsku pro umístění úložiště jaderného odpadu. Odpůrci mluví o „podzemním Černobylu“. Nyní je na tahu francouzská vláda.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies