Německý mezisklad jaderného odpadu Biblis

Hledání konečného úložiště pro jaderné odpady začíná v Německu opět od začátku. I pro odstavenou německou jadernou elektrárnu Biblis to znamená, že pozůstatky z již vysloužilé techniky zde ještě budou muset zůstat celou věčnost.

Kam se sutí z jaderných elektráren?

Občané, kteří dříve protestovali proti jaderným elektrárnám, se nyní staví proti jejich likvidaci reaktorů. To se týká právě těch politiků, kteří dříve proti těmto elektrárnám protestovali.

JADERNÝ ODPAD 1/2016

Nový občasník JADERNÝ ODPAD navazuje na zpravodaj „Jaderný odpad? Děkujeme, nechceme!“, se nímž jste se v jeho žlutočerné podobě mohli potkávat už od roku 2001. Vydává ho opět Calla a Hnutí DUHA. V podtitulu nese „Zpravodaj o tom, co má zůstat skryto“. Má doplňovat spektrum informací, které zveřejňuje Správa úložišť radioaktivních odpadů tak, aby se všichni mohli lépe rozhodovat o budoucnosti své domoviny.

Skončí jaderný odpad u Temelína a Dukovan?

Státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) začala prověřovat další místa pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva a to jižně od Jaderné elektrárny Temelín a západně od Jaderné elektrárny Dukovany.  V centru zkoumaného území „ETE – jih“ o ploše 31 km2 se ocitly obce Dříteň, Libív a Nová Ves, v těsné blízkosti jsou pak obce Jeznice, Chlumec, Velice, Malešice, Kočín a Knín.  V ploše území „EDU - západ“ o velikosti 40 km2 pak leží Lipník, Dolní Vilémovice, Zárubice, Ostašov a Klučov mezi Třebíčí a Jaroměřicemi nad Rokytnou.

Přístup k národním programům pro nakládání s radioaktivním odpadem

Na žádost organizace Nuclear Transparency Watch (NTW) poskytla Evropská komise přístup ke všem národním programům a zprávám o realizaci nakládání s vyhořelým palivem a radioaktivním odpadem. Jde o důležitý krok vpřed z hlediska transparentnosti.

Hledání úložiště potřebuje koncepční přístup, ne veletoče

Ministr průmyslu Mládek provedl veletoč v procesu vyhledávání místa pro hlubinného úložiště vyhořelého paliva, když oznámil, že na pěti lokalitách (Čihadlo v okolí Lodhéřova na Jindřichohradecku, Magdalena v okolí Jistebnice na Táborsku, Březový potok poblíže Pačejova u Nepomuka, Čertovka v blízkosti Lubence a Hrádek u Dolní Cerekve na sever od Jihlavy) zmrazí další práce. Vyhledávání má pokračovat jen na lokalitách Horka v okolí Budišova na Třebíčsku a Kraví hora poblíž Rožné na Žďársku, kde podle svých slov „cítí politickou vůli k úložišti“.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies