Německo: časový plán pro konečné skladování je podle komise nerealistický

Zpráva německé úložišťové komise je pesimistická: plán na uskladnění jaderného odpadu není podle ní udržitelný a uvedení konečného úložiště do provozu v roce 2050 je velmi nepravděpodobné.

Sliby a realita amerického úložiště WIPP v Novém Mexiku

Když byl v polovině 80. let 20. století hlouben Pilotní provoz pro izolaci odpadů (WIPP) v solných formacích na okraji města Carlsbad v Novém Mexiku, Kongres dal konkrétní pokyny pro skladování materiálů v jeho prostorách. Pouze nízkoaktivní odpad s transurany - tkaniny, nástroje a dokonce i půda kontaminovaná radioaktivním spadem v důsledku testování jaderných zbraní v USA - mohl zaplnit jeskyni o objemu 1,8 milionu m3 v hloubce více než 610 metrů pod povrchem.

Skončí radioaktivní odpad v Jižní Austrálii?

Královská komise pro jaderný palivový cyklus (NFCRC) ustanovená vládou Jižní Austrálie, aby zkoumala možnosti pro rozvoj jaderné energetiky, vydala svou průběžnou zprávu. Role Austrálie v oblasti jaderného palivového cyklu je momentálně omezena na těžbu uranu a jeho export. Královská komise se negativně vyjadřuje téměř o všech návrzích, které jí byly předloženy ke zvážení. Došla k závěru, že zpracování uranu, jeho obohacování a přepracování jaderného paliva nebudou v blízké budoucnosti ekonomicky rentabilní. Zjistila, že konvenční jaderné elektrárny a možné budoucí malé reaktory jsou na tom stejně.

Lidé ve všech vybraných lokalitách budou opět protestovat proti úložišti

V sobotu 23. dubna 2016 se uskuteční druhý ročník Dne proti úložišti. Při něm se na všech sedmi lokalitách po celé České republice, kde Správa úložišť radioaktivních odpadů hledá místo pro trvalé hlubinné úložiště, uskuteční v rámci společného protestu pochody, maraton, koncerty a další akce. Starostové a obyvatelé dotčených obcí tímto hodlají veřejně upozornit na svůj zásadní nesouhlas s možností, že pod jejich domovy skončí vysoce radioaktivní odpad nebezpečný po tisíce generací.

Německo: komise doporučuje konečné úložiště s možností vyjmutí odpadu

Jaké požadavky by mělo splňovat konečné úložiště radioaktivních odpadů? Německá nezávislá komise nyní navrhla kritéria: v nouzovém případě by mělo být možné uskladněný jaderný odpad opět vyjmout z úložiště.

Žádost o povolení švédského úložiště může připomínkovat veřejnost

Dne 29. ledna 2016 byla zveřejněna žádost švédské společnosti Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) o vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva blízko jaderné elektrárny Forsmark a zařízení na zapouzdření vyhořelého jaderného paliva Clink v blízkosti jaderné elektrárny Oskarshamn. Probíhá připomínkové řízení, kterého se mohou účastnit občané na celém světě.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies