Připomínkujte, kam s odpadem z Temelína a Dukovan

Veřejnost – lidé i obce se mohou až do 22. prosince vyjadřovat k návrhu Ministerstva průmyslu a obchodu, jak nakládat s radioaktivními odpady včetně vyhořelého paliva z Temelína a z Dukovan. Probíhá totiž zákonné posouzení vlivů navržené koncepce na životní prostředí a zdraví lidí.

Hlubinné úložiště jako jediné řešení pro odpad z Dukovan a Temelína?

Dlouhodobé skladování, konečné hlubinné úložiště v tuzemsku, mezinárodní úložiště nebo snad zahraniční přepracování? Pro tisíce tun vyhořelého jaderného paliva z Dukovan a Temelína, které zůstává nebezpečné po statisíce let, neexistuje ideální, bezproblémové řešení. Ale jeho volba by měla být řádně odůvodněna, diskutována a měla by pro něj existovat společenská shoda.  Příležitost nabízí právě zahájený veřejný proces posouzení dopadů „Aktualizace Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem“ na životní prostředí a zdraví lidí.

Radioaktivní odpad v Texasu ohrožuje zdroje podzemní vody

Do pouště v západním Texasu v blízkosti městečka Andrews je vyvážen radioaktivní odpad ze 36 amerických států spolu s vysoce jedovatými a karcinogenními látkami vybagrovanými z řeky Hudson. Na začátku roku 2015 byly do areálu geologického úložiště také dovezeny stovky kontejnerů z Národních laboratoří Los Alamos (LANL) v Novém Mexiku. Tato zásilka pro uskladnění byla klasifikována jako mimořádná událost, neboť kontejnery obsahují zápalnou směs, která se v únoru 2014 vzňala v jednom téměř čtyřlitrovém kovovém barelu uskladněném v areálu podzemního Pilotního provozu pro izolaci odpadů (WIPP) a skrz porušený obal kontejneru pak unikla radioaktivita. Postupy pro případ nehody v tomto texaském areálu jsou však nedostačující, jak říká Karen Hadden, výkonná ředitelka texaského „watchdog“ v oblasti životního prostředí s názvem Udržitelná energetika a hospodářský rozvoj (SEED Coalition).

Stanovisko švédských Přátel Země a Švédského protijaderného hnutí k problematice jaderného odpadu

Problém s jaderným odpadem je důvodem pro přechod k obnovitelným zdrojům energie. Jaderná energetika pokračuje v produkování odpadu, který představuje ohrožení života na více než 100,000 let! Přátelé Země a Švédské protijaderné hnutí věří, že se společnost nezabývá problematikou odpadu zodpovědně.

K rozšíření šachty Konrád nedojde

Německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricks představila program na likvidaci jaderného odpadu. Spolková vláda chce pomocí tohoto plánu na konečné ukládání jaderného odpadu zamezit rozšiřování skladu v šachtě Konrád u Salzgitteru.

Množství jaderného odpadu ve Francii se po likvidaci elektráren ztrojnásobí

Objem francouzského jaderného odpadu vzroste po likvidaci stávajících elektráren na trojnásobek současného stavu, což vyvolá potřebu odpovídajících úložišť. Vyplývá to z aktuální zprávy agentury Andra, která ve Francii představuje úřad odpovědný za nakládání s jaderným odpadem. Andra odhaduje, že při průměrné padesátileté životnosti reaktorů dosáhne objem veškerého radioaktivního odpadu 4,3 milióny kubických metrů – pro srovnání: do konce roku 2013 bylo nashromážděno 1,46 miliónu tun.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies