Množství jaderného odpadu ve Francii se po likvidaci elektráren ztrojnásobí

Objem francouzského jaderného odpadu vzroste po likvidaci stávajících elektráren na trojnásobek současného stavu, což vyvolá potřebu odpovídajících úložišť. Vyplývá to z aktuální zprávy agentury Andra, která ve Francii představuje úřad odpovědný za nakládání s jaderným odpadem. Andra odhaduje, že při průměrné padesátileté životnosti reaktorů dosáhne objem veškerého radioaktivního odpadu 4,3 milióny kubických metrů – pro srovnání: do konce roku 2013 bylo nashromážděno 1,46 miliónu tun.

Radioaktivní odpady za našimi humny?

Možný rozsah a dopady uvažovaného konečného hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů na třech místech v Kraji Vysočina, které si vybrala státní Správa úložišť vyhořelého jaderného paliva, představuje Calla místním obyvatelům na informačních letácích pod shrnujícím názvem "Radioaktivní odpady za našimi humny?".

Obce a spolky žalují povolení průzkumných území pro hlubinné úložiště

Obce a spolky na pěti lokalitách, kde ministr životního prostředí odmítl jejich odvolání a povolil průzkumná území pro geologické práce pro vyhledávání hlubinného úložiště vysokoradioaktivních odpadů, se brání jeho rozhodnutí žalobami.

Zpravodaj Jaderný odpad? Děkujeme, nechceme!

Dle obrovské energie lidí účastnících se besed v lokalitě Hrádek, Horka, Kraví hora a celostátní dubnové akce Den proti úložišti, ke kterým se vracíme v novém čísle zpravodaje "Jaderný odpad? Děkujeme, nechceme!", lze vidět, že potřeba změnit zavedený způsob výběru úložiště nezadržitelně vzrůstá.

Střety německé vlády s Bavorskem kvůli plánu na skladování radioaktivního odpadu

Německá vláda představila plán na čtyři sklady radioaktivního odpadu, který se dosud hromadí u jaderných elektráren ve Francii a Velké Británii, ale tento tah vyvolal kritiku ze strany Bavorska, které žádný jaderný odpad přijmout nechce. Po jaderné havárii japonské Fukušimy v roce 2011 se Německo rozhodlo uzavřít všechny své jaderné elektrárny do roku 2022, ale stále musí vyřešit, jak se vypořádat s tunami vysoce radioaktivního odpadu.

Špatně zabezpečený jaderný odpad 200 kilometrů od ukrajinské fronty

Odborníci a zástupci ekologických organizací vyjádřili vážné znepokojení po prohlídce skladu vyhořelého paliva v největší evropské jaderné elektrárně u Záporoží na Ukrajině. Více než 3000 palivových tyčí je uloženo v kontejnerech na volném prostranství za jednoduchým plotem. Elektrárna je přitom vzdálena jen 200 kilometrů od frontové linie oddělující jednotky ukrajinské armády a proruských separatistů.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies