Strategie nakládání s jadernými odpady zůstávají neprůhledné

Hodnocení první globální zprávy o jaderném odpadu (The World Nuclear Waste Report 2019 – Focus Europe), které publikovala v prosincovém vydání časopisu Nuclear Monitor Christiana Mauro, nepochybně stojí za pozornost. Vedle základního zjištění, tedy že přesně nelze určit, kolik jaderného odpadu se na světě nachází, a zatím nevíme, jak s ním naložit, si všímá také regionálních rozdílů i společných prvků.

SÚRAO přiznalo, že dojde k odkladu výběru lokality pro úložiště

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v Plánu činnosti na letošní rok [1], který má dnes odsouhlasit vláda, přiznává, že dojde k posunutí časových milníků výběru lokality pro úložiště oproti schválené Koncepci nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem. Takový posun při jednáních se starosty až dosud zásadně odmítala. Obce a spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti ale kritizují, že k odkladu nemá dojít v případě prvního kroku – výběru preferovaných čtyř lokalit z dnešních devíti. SÚRAO i Ministerstvo průmyslu hodlají dodržet termín tohoto výběru v červnu 2020 navzdory tomu, že slibovaný návrh zákona o zapojení obcí je teprve v plenkách.  Jeho aktuální podobu, která postavení obcí nezlepší, navíc starostové ostře odmítají.  

Nabídka MPO k připomínkování návrhu zákona byl podraz, říkají obce

Slibované posílení práv obcí při výběru úložiště cestou nového zákona se nekoná. Ministerstvo průmyslu a obchodu neakceptovalo prakticky žádné připomínky obcí, které si samo vyžádalo a dál tak pracuje s naprosto nevyhovující podobou zákona o zapojení obcí do procesu výběru a výstavby úložiště radioaktivních odpadů. Reakci ministerstva obce sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti na svém členském shromáždění označily za arogantní. Pokud by pokračovalo ignorování oprávněných zájmů dotčených obcí při přípravě zákona, pak by obce musely zvážit, zda mají zapojením do poradního expertního panelu pro výběr lokalit vytvářet dojem otevřeného a férového postupu.

Bavorský ministr životního prostředí: V Bavorsku není místo pro úložiště

Thorsten Glauber, bavorský ministr životního prostředí, požaduje v rozhovoru s deníkem Passauer Neue Presse (PNP), aby byly všechny bavorské lokality vybrané státem pro možnou budoucí stavbu trvalého jaderného úložiště ze seznamu úložišťových lokalit vyškrtnuty. Krystalinikum totiž nepovažuje za vhodnou horninu pro umístění jaderného úložiště.

Německo: Kam s radioaktivním odpadem z likvidovaných reaktorů?

Rozhodnutí o skladování lehce kontaminovaného materiálu, který vzniká při likvidaci odstavených jaderných elektráren, se posunují trochu dál. Ministr energetiky Jan Phillip Albrecht (Zelení) informoval v Kielu o výsledcích posudku. Tyto odpady z likvidace jsou sice jen mírně radioaktivní, ale nesmí se recyklovat. Patří k nim například minerální vlna, izolace nebo stavební suť.

Problémy s uskladněním radioaktivních odpadů v německém úložišti Asse

V úložišti jaderného odpadu v německém Asse u Wolfenbüttelu začaly vrty, které mají prozkoumat vodonosné vrstvy v půdě. To oznámila mluvčí Společnosti pro konečné skladování BGE, která je za skladování jaderného odpadu odpovědná. Protože zde dochází k nečekaným průsakům vody do úložiště, které je bývalým solným dolem, bylo rozhodnuto, že budou zde uložené kontejnery s jaderným odpadem opět vyjmuty na povrch. Pro plánované vyjmutí radioaktivních odpadů ze země je důležité vědět, jak jsou tyto vodonosné vrstvy pod vrchem Asse situovány a kudy se voda dostává do důlního díla.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies