27. 4. 2019 - Den proti úložišti

Dalším rokem pokračuje snaha představitelů a obyvatel obcí a měst, u nichž státní Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO)  hledá místo pro vyhořelé jaderné palivo a další vysoce radioaktivní odpady, odvrátit toto ohrožení pro své domovy a budoucnost mnoha dalších generací. V sobotu 27. dubna 2019 se proto na osmi lokalitách v České republice uskuteční pátý ročník Dne proti úložišti. V jeho průběhu obce i spolky uspořádají pochody, cyklojízdy, maraton, sázení stromů, koncert, besedu, promítání a další akce.  Den proti úložišti opět zaštiťuje Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje již 47 členů  - 32 obcí a měst a 15 spolků. 

Státní úřad pro jadernou bezpečnost: lokalita Kraví hora je pro umístění hlubinného úložiště nevyhovující

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) potvrzuje, že lokalita Kraví hora u uranových dolů v Rožné není vhodná pro vybudování hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva [1]. Úřad to uvádí ve své výroční zprávě za rok 2018, kterou schválila vláda. SÚJB se v ní také kriticky vyjadřuje k úrovni Studií zadávacích bezpečnostních zpráv všech devíti kandidátních lokalit, které připravila Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).

Uklidní výměna ředitele Správy úložišť konflikt mezi státní správou a obcemi?

Obce a spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti přivítaly odvolání dosavadního ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jiřího Slováka z funkce. O tento krok ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou samy požádaly na počátku prosince 2018, když již ztratily poslední zbytky důvěry v poctivý výběr lokality pro úložiště.  Pokud má dojít k uklidnění dnešního vážného konfliktu mezi státní správou a starosty i obyvateli dotčených obcí a měst, bude nezbytné proměnit ohlášenou personální výměnu v zásadní obrat práce SÚRAO.

Postup při výběru lokalit je selháním státní správy

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) plánovaly oznámit, které z dnešních devíti lokalit mají pokračovat v cestě, na jejímž konci má být vybudování hlubinného úložiště pro vysoceradioaktivní odpady. Stavby, která výrazným způsobem prakticky již navždy zasáhne do života vybraných měst a obcí. Navzdory tomu je probíhající proces naprostým selháním státní správy, která neumí a nechce jednat se samosprávami i obyvateli těchto měst a obcí poctivě, otevřeně, bez manipulací a podle předem zveřejněných pravidel. Nedojde-li k zásadní změně, bude zbytečný konflikt pokračovat i nadále.

Budoucí úložiště vyhořelého paliva těsně vedle uranových dolů?

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) a Ministerstvo průmyslu a obchodu by měly v příštím týdnu oznámit před starosty a obyvateli dotčených obcí doposud utajovaný seznam lokalit, ve kterých mají pokračovat geologické práce s cílem najít nejvhodnější místo pro stavbu hlubinného úložiště vyhořelého jaderného paliva.  Jak ale již prozradil ředitel státního podniku DIAMO Tomáš Rychtařík, mezi vybranými bude lokalita Kraví hora, která leží v místech uranových dolů Rožná na Žďársku na Vysočině [1].   Takové rozhodnutí je z hlediska potřeby najít geologické prostředí, které zaručí bezpečné uložení vysoceradioaktivních odpadů po statisíce let, velmi překvapivé. Nejde spíše o peníze z jaderného účtu, které mají finančně pomoci podniku DIAMO?

Ten, kdo bude stavět konečné úložiště jaderného odpadu, převezme zodpovědnost nad celým Německem

Proces hledání místa pro trvalé úložiště vysoce radioaktivních odpadů z německých jaderných elektráren by měl být co nejvíce otevřený, říká Wolfram König, šéf příslušného německého úřadu. Ale odpor se již formuje.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies