Německé spolky: Koncepce meziskladování jaderných odpadů selhala

Uskladnění vysoce radioaktivních odpadů do hlubinného úložiště nebo jiné alternativy nakládání s nimi se nebude moci uskutečnit podle stávajícího ambiciózního harmonogramu, pokud mezitím vyprší platnost povolení pro mezisklady, kde se tyto odpady zatím nacházejí. Tím podle spolků selhal v Německu dosud realizovaný koncept meziskladování radioaktivních odpadů, který byl plánován na 40 let. Proto jsou podle nich potřebné nové koncepty na dlouhodobější skladování radioaktivních odpadů. Vzhledem k nutné prodloužené délce meziskladování by se měla diskuse o nových konceptech účastnit i německá veřejnost.

Společné prohlášení zástupců obcí, občanů a spolků k hlubinnému úložišti radioaktivního odpadu a jeho potenciálnímu umístění na Vysočině

Zástupci místních samospráv, veřejnosti a spolků z lokalit zvažovaných pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva na Vysočině se sešli včera v Jihlavě, aby prodiskutovali aktuální situaci a vývoj kolem rozhodování o umístění úložiště. I po částečné obměně samospráv po komunálních volbách se v jednotlivých obcích situace zásadně nezměnila a odpor občanů vůči uvažovanému hlubinnému úložišti trvá.

Obce a spolky opět vyhrály nad nekvalitní prací státních úředníků

I v poslední zbývající žalobě na platnost průzkumného území pro hlubinné úložiště vysoko radioaktivních odpadů  v lokalitě Hrádek na Jihlavsku uspěly obce a místní spolek proti nekvalitní práci státních úředníků.  Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí ministra životního prostředí, kterým bylo toto průzkumné území v roce 2015 stanoveno.

Správa úložišť hraje partii šachu bez pravidel

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybírá, které z dnešních devíti lokalit mají pokračovat v procesu vyhledávání vhodného místa pro hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva.  Do konce roku by měla ocejchovat čtyři z nich. Obce i spolky sdružené v Platformě proti hlubinnému úložišti však nemají důvěru, že vybrány budou skutečně nejvíce bezpečné lokality. Přitom požadavky na tuto stavbu jsou zcela mimořádné, musí garantovat bezpečnou izolaci radioaktivních látek po příští několik set tisíc let. Výběr probíhá zcela netransparentně za zavřenými dveřmi bez předem jasných pravidel. Není zveřejněn postup, podle kterého se mají pomocí dostupných dat vybrat nejvhodnější území, starostům nejsou poskytnuty ani dříve slíbené výsledky geologických prací, které mají být podkladem pro výběr.

Správa úložišť obcím: rozhodujeme o vás, ale nic vám neřekneme

Obyvatelé obcí v lokalitách vybraných pro hledání hlubinného úložiště vysoce radioaktivních odpadů se potýkají s bezprecedentním zatajováním ze strany zodpovědné Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Přestože ta již vybírá a do konce roku chce navrhnout čtyři lokality z devíti do užšího výběru pro úložiště, nedává obcím možnost seznámit se s podklady, podle kterých mají být vybrány. Mnohokrát slíbené závěrečné zprávy shrnující výsledky geologických prací v okolí dotčených obcí stát ani několik měsíců po ohlášeném termínu starostům sedmi původních lokalit neposlal. V nových lokalitách u Dukovan a Temelína již zprávy sice mají, ale chybí v nich některé pro obce důležité části, například studie dopadů na životní prostředí.

Kam s radioaktivním odpadem řeší i Rakousko

Konečné skladování radioaktivních odpadů představuje problém. Transport radioaktivních odpadů je spojen velmi často s místními protesty aktivistů, kteří se přivazují na mosty nebo blokují železniční trať. Takové protesty jsou velmi časté například v Německu, Francii nebo Velké Británii. Od té doby, co se lidé ve 40-ých letech minulého století rozhodli, že začnou využívat jaderné elektrárny pro výrobu elektřiny, se nabízí otázka: Kam s jadernými odpady, které jaderné elektrárny produkují?

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies