9. dubna 2022: lokality propojí společný Den proti úložišti

Po přestávce vynucené pandemií koronaviru chystají se obce z lokalit vybraných pro hledání hlubinného úložiště vysoceradioaktivních odpadů v sobotu 9. dubna 2022 připomenout své oprávněné zájmy na společném Dnu proti úložišti. Jedná se již o 6. ročník, během nějž obce i spolky ve spolupráci s Platformou proti hlubinnému úložišti pořádají shromáždění, happening, běžecké štafety, cyklojízdu, vycházku, koncert či vystoupení starostů, které mají poukázat na fakt, že výběr místa pro úložiště až doposud probíhal bez ohledu na ně a že nejsou plněny předvolební sliby stran vládní koalice a programové prohlášení vlády [1].

Dotčené obce očekávají od nové vlády slíbené změny: posílení práv při rozhodování o úložišti a alternativy k úložišti

Členové Platformy proti hlubinnému úložišti se setkali v Chanovicích v Pošumaví na svém již 11. členském shromáždění, aby prodiskutovali aktuální situaci při vyhledávání místa pro hlubinné uložení vysoce radioaktivních odpadů v České republice a naplánovali další kroky.  Vyměnili si při tom zkušenosti i se starosty z nově přidané lokality Janoch od Temelína. S odkazem na koaliční smlouvu nové vlády [1] i její programové prohlášení očekávají změny, které posunou dnešní stav dlouho trvajícího sporu mezi dotčenými obcemi a jejich obyvateli a státními úřady.

Další vláda končí a zákon o zapojení obcí do výběru úložiště nikde

Vláda premiéra Andreje Babiše je u konce a zákon, který měl zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů při výběru a povolování hlubinného úložiště vysoko radioaktivních odpadů, stále neexistuje. Legislativní rada vlády přerušila projednávání návrhu, který vládě po letitých průtazích předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu [1].  Jeho obsah je však ve vážném rozporu nejen s dotčenými obcemi sdruženými v Platformě proti hlubinnému úložišti, ale i se Svazem měst a obcí ČR. Samosprávy od zákona očekávají výraznější posílení svých možností při rozhodování o úložišti, jaké je starostům slibováno od roku 2011, kdy první práce na této legislativě začaly a které požaduje český atomový zákon i evropská směrnice [2].  Očekáváme, že nová vláda v souladu se svojí koaliční smlouvou návrh přepracuje ve spolupráci s obcemi [3].

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies