Projektu jaderné elektrárny Hinkley Point hrozí zdražení o 2,25 miliardy eur

Britský deník The Times zveřejnil zprávu o aktuální analýze finanční analytické společnosti Capitalmind, podle níž je třeba počítat se zdražením projektu britské jaderné elektrárny o 1,8 miliardy liber (2,25 miliardy eur tedy cca 60 miliard korun). Pro hlavního investora projektu, francouzskou státní společnost EDF, jde o další negativní zprávu před definitivním investičním rozhodnutím, které má společně s čínským partnerem po několika odkladech oznámit v květnu.

Optimismus Evropské komise: Pokračování jaderné energetiky v EU bude stát 500 miliard eur

Evropská komise zpracovala výhled pro jadernou energetiku s názvem The Nuclear Illustrative Programme, kterým podle dohody Euratom hodnotí aktuální situaci perspektivu celého odvětví. Od roku 1958 byl tento dokument zpracován pošesté a shrnuje pohled Evropské komise v jejím současném složení. Komise označuje jadernou energetiku za „spolehlivý zdroj nízkouhlíkové elektřiny“ a nutnou investici k udržení stávající úrovně výroby elektřiny odhaduje na 500 miliard eur do roku 2050 (z toho 90 % připadá na výstavbu nových reaktorů).

Bez pomoci francouzské vlády EDF nebude stavět reaktory v Hinkley Point

Generální ředitel EDF Jean-Bernard Levy napsal 11. března dopis zaměstnancům společnosti, ve kterém deklaruje, že vedení firmy neschválí investici do reaktorů v britské elektrárně Hinkley Point, pokud nezíská další finanční podporu od francouzské vlády. V dopise se uvádí, že jednání s vládou, jejichž cílem je posílení finanční situace firmy před investičním rozhodnutím o Hinkley Point, právě probíhají. Levy deklaruje, že EDF do projektu nevstoupí, pokud vláda nesplní jeho požadavky. Konkrétní podobu požadavků ovšem nespecifikoval.

Státům EU chybí 118 miliard eur na likvidaci jaderných elektráren a odpadů

Podle zjištění agentury Reuters odhadují pracovní dokumenty Evropské komise, že provozovatelé jaderných zařízení dosud nashromáždili na účtech určených pro jejich likvidaci po ukončení provozu o 118 miliard eur méně, než činí potřebná částka. Odhad je součástí analýzy možností jaderného průmyslu, kterou si Evropská komise nechává zpracovávat zhruba jednou za osm let. Poslední analýza byla zveřejněna v roce 2007, tedy před havárií jaderné elektrárny ve Fukušimě, která urychlila například německé vystoupení z jaderné energetiky.

EDF opět odkládá investiční rozhodnutí o projektu Hinkley Point

Francouzská energetická společnost EDF měla podle původních předpokladů na jednání dozorčí rady 27. ledna schválit investici do výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point ve Velké Británii. Rozhodnutí však bylo opět odloženo, především kvůli přetrvávající nejistotě ve financování projektu za 18 miliard liber (23,6 miliard eur). Rozhodnutí pravděpodobně nelze očekávat dříve než 16. února, kdy EDF zveřejní hospodářské výsledky.

Rusko přerušilo práce na stavbě jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku

Rusko přerušilo práce na stavbě turecké jaderné elektrárny v Akkuyu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov již dříve uvedl v rozhovoru s agenturou TASS, že Moskva přezkoumá všechny rusko-turecké projekty včetně výstavby jaderných reaktorů v Akkuyu. Jadernou elektrárnu v Akkuyu staví v Turecku podle mezistátní smlouvy ruský koncern Rosatom, který ji podle dosavadních předpokladů má rovněž vlastnit a provozovat.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies