Rusko přerušilo práce na stavbě jaderné elektrárny Akkuyu v Turecku

Rusko přerušilo práce na stavbě turecké jaderné elektrárny v Akkuyu. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov již dříve uvedl v rozhovoru s agenturou TASS, že Moskva přezkoumá všechny rusko-turecké projekty včetně výstavby jaderných reaktorů v Akkuyu. Jadernou elektrárnu v Akkuyu staví v Turecku podle mezistátní smlouvy ruský koncern Rosatom, který ji podle dosavadních předpokladů má rovněž vlastnit a provozovat.

Vláda hodlá aktivně hájit drahou podporu jaderné energetiky

Sobotkova vláda rozhodla, že Česká republika přistoupí jako vedlejší účastník do dvou žalob, které vůči Evropské komisi vede Rakousko a společnost Greenpeace Energy eG. Předmětem žaloby je rozhodnutí z října loňského roku, kterým tehdy končící komisaři umožnili Velké Británii a firmě EDF postavit dva bloky jaderné elektrárny Hinkley Point C za pomoci garantovaných cen elektřiny.

The Economist: Polomrtvé jádro

Článek časopisu The Economist z konce října o současné situaci jaderné energetiky nazvaný Half-death přináší shrnutí aktuálních ekonomických trendů, které určují budoucnost sektoru. Autor článku užitečně sumarizuje základní faktory popsané v publikacích o současné ekonomice jádra. Z rozsáhlého článku vybíráme několik pasáží.

Brusel brzdí dohodu Maďarska s Rosatomem

Podle aktuálního vyjádření Evropské komise byla dohoda maďarské vlády s ruským státním koncernem Rosatom o výstavbě nových bloků v jaderné elektrárně Paks uzavřena v rozporu s evropskými pravidly zadávání veřejných zakázek. Hlavním problémem je, že zakázku za 12,5 miliardy eur získal Rosatom bez výběrového řízení. Ve středu 18. listopadu to deníku Népszabadság potvrdil vedoucí úřadu premiéra János Lázár. Oficiální požadavek na vypsání nového tendru by měl být z Bruselu odeslán v nejbližších dnech.

Vyřazování amerických jaderných elektráren spouští debatu o financování jejich likvidace

Společnost Entergy zveřejnila koncem října svůj záměr uzavřít jadernou elektrárnu Pilgrim ve státě Massachusetts nejpozději v červnu 2019. Podle vyjádření představitele Entergy Billa Mohla není další provoz elektrárny ekonomicky rentabilní, firma na něm prodělá 40 milionů dolarů za rok. Příčinou nepříznivých ekonomických výsledků je především levná elektřina z konkurenčních zdrojů. Reaktor v elektrárně Pilgrim je v provozu 43 let.

Výstavba britské jaderné elektrárny Hinkley Point je o krok blíž. Navzdory gigantickým problémům

Během říjnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Londýně byla podepsána strategická dohoda o investici do výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point mezi čínskou státní společností CGN a francouzskou EDF. U podpisu smlouvy, která stanoví třetinový podíl CGN a dvoutřetinový podíl EDF, byl vedle čínského prezidenta také britský premiér David Cameron. Podpis smlouvy přiblížil zahájení velmi kontroverzního projektu, aniž by byly vyřešeny jeho hlavní problémy.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies