Jaderná elektrárna v bavorském Grafenrheinfeldu ukončila provoz

Nejstarší jaderná elektrárna provozovaná na území Německa, v bavorském Grafenrheinfeldu, byla v noci na 28. června definitivně uzavřena. Jde o součást německého plánu na vystoupení z jaderné energetiky k roku 2022, který byl schválen po havárii ve Fukušimě. Prvních osm reaktorů bylo odstaveno v roce 2011, Grafenrheinfeld byl další na řadě. Třebaže povolení k provozu měla elektrárna ještě na několik měsíců, provozovatelům se již nevyplatilo provést výměnu paliva.

Exelon v září rozhodne o dalším provozu jaderné elektrárny Quad Cities

Společnost Exelon, která je nejvýznamnějším provozovatelem jaderných reaktorů ve Spojených státech, bude letos v září rozhodovat, zda uzavře ztrátovou jadernou elektrárnu Quad Cities ve státě Illinois. Podle generálního ředitele Christophera Cranea se krátí čas, během kterého by bylo možné vylepšit ekonomické výsledky elektrárny. Zastavení provozu z ekonomických důvodů údajně hrozí více než 30 americkým reaktorům z celkových 99.

Gregory Jaczko: Jaderná energie je drahá, její význam bude klesat

Bývalý předseda jaderného dozoru Spojených států Gregory Jaczko vystoupil začátkem června na konferenci v Taipei s příspěvkem, který hodnotil roli jaderné energetiky v globálním energetickém systému. Význam výroby elektřiny z jádra bude podle Jaczka celosvětově klesat, především v důsledku její vysoké ceny ve srovnání s ostatními zdroji.

NEC 2015 – Jak bude vypadat Evropa bez jádra?

Konference proti jaderné energii v rakouském Linci se 19. května zúčastnilo kolem 140 zástupců z 12 zemí. O její hladký průběh se postarali Roland Egger (Atomstopp Linz), Gabriele Schweiger (Mütter gegen Atomgefahr) a Manfred Doppler (Anti Atom Komitee). Úvodní slovo dostal Dalibor Stráský, pověřenec hornorakouské vlády pro jadernou energetiku, který shrnul aktuální evropská jaderná témata a zahájil konferenci úvahou, jak vystoupit ze slepé uličky jaderné energetiky.

Arevu táhne ke dnu i přepracovací závod v La Hague

Jednou z příčin vysokých ztrát francouzského jaderného koncernu Areva jsou špatné ekonomické výsledky závodu na přepracování vyhořelého paliva v normandském La Hague. Po havárii ve Fukušimě přišel přepracovací závod o všechny významné zahraniční zákazníky. 

Areva propustí tisíce zaměstnanců

Francouzská státní společnost Areva, která podniká v různých odvětvích jaderné energetiky (od těžby uranu, přes dodávky reaktorů až po přepracování vyhořelého paliva), oznámila svůj plán zredukovat celosvětově počet zaměstnanců o pět až šest tisíc. Cílem je omezit personální výdaje o 18 procent. Areva byla k navrženému kroku dotlačena špatnými hospodářskými výsledky – v roce 2014 činila její ztráta 4,8 miliard eur. Rozhodující podíl na ztrátě Arevy má stálé prodražování reaktorů EPR ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanville. 

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies