Areva propustí tisíce zaměstnanců

Francouzská státní společnost Areva, která podniká v různých odvětvích jaderné energetiky (od těžby uranu, přes dodávky reaktorů až po přepracování vyhořelého paliva), oznámila svůj plán zredukovat celosvětově počet zaměstnanců o pět až šest tisíc. Cílem je omezit personální výdaje o 18 procent. Areva byla k navrženému kroku dotlačena špatnými hospodářskými výsledky – v roce 2014 činila její ztráta 4,8 miliard eur. Rozhodující podíl na ztrátě Arevy má stálé prodražování reaktorů EPR ve finském Olkiluotu a francouzském Flamanville. 

Dva švédské reaktory ukončí provoz o několik let dříve

Společnost Vattenfall oznámila návrh na zkrácení doby provozu švédských reaktorů Ringhals 1 a 2. Zatímco podle původního plánu měly být definitivně odstaveny v roce 2025, podle aktuální informace ukončí provoz v letech 2018 a 2020. Důvodem pro předložení návrhu ze strany  Vattenfallu je nárůst provozních nákladů, který vede ke zhoršení ekonomických výsledků obou bloků. Definitivní rozhodnutí o dřívějším ukončení provozu musí schválit vedení elektrárny, podmínkou bude shoda obou vlastníků, tedy společností Vattenfall a E.ON. 

Hinkley Point: začátek konce

Britský publicista a politik Jonathon Porritt nesdílí názor, že projekt jaderné elektrárny Hinkley Point C je těsně před zahájením. Důvody shrnuje ve svém blogu, jehož zkrácenou verzi přinášíme v českém překladu. 

Francie: 100 % výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů levnější než jádro

Podle francouzské vládní zprávy bude 100 % výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů do roku 2050 ve Francii levnější než 50 % výroby elektřiny z jaderných elektráren.

Westinghouse nový reaktor v Bulharsku v dohledné době stavět nebude

Bulharský premiér Bojko Borisov na konci března oznámil, že bulharská vláda se nedohodla se společností Westinghouse na konkrétních podmínkách výstavby nového reaktoru v jaderné elektrárně Kozloduj. Předběžná dohoda, kterou s firmou Westinghouse uzavřela předchozí bulharská vláda, ztroskotala na financování projektu.

Dalších pět japonských reaktorů bude definitivně odstaveno

Provozovatelé pěti japonských reaktorů o celkovém výkonu 2200 MW oznámili 19. března 2015 ministerstvu hospodářství své rozhodnutí definitivně ukončit provoz těchto bloků. Před havárií elektrárny Fukušima Daiiči v roce 2011 firmy ve spolupráci s ministerstvem připravovaly prodloužení životnosti zmíněných reaktorů minimálně na 60 let, tento projekt ale padá ze stolu. Stáří reaktorů (mezi 40 a 46 lety od uvedení do provozu) v rozhodnutí nepochybně hraje významnou roli. 

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies