Projekt jaderné elektrárny Kaliningrad končí

Ruská média získala minulý týden dokument ministerstva energetiky obsahující informaci o ukončení projektu výstavby Jaderné elektrárny Kaliningrad v blízkosti Baltského moře. Výstavba byla zastavena již v červnu 2013, ale projekt dosud nebyl oficiálně zrušen.

Likvidace jaderné elektrárny San Onofre bude stát 4,4 miliardy dolarů

Společnost Southern California Edison (SCE), která je většinovým vlastníkem odstavené jaderné elektrárny San Onofre, předložila na konci září plán likvidace reaktorů včetně odhadu nákladů. Z dokumentu, který SCE odevzdala jadernému dozoru, vyplývá, že odstranění reaktorů bude stát 4,4 miliardy dolarů (96 miliard korun). Likvidace elektrárny má být zahájena v roce 2016 a potrvá dvacet let.

Finská vláda zastavila projekt čtvrtého reaktoru v elektrárně Olkiluoto

Opakované prodlužování a prodražování výstavby třetího reaktoru v elektrárně Olkiluoto vedlo finskou vládu k přehodnocení plánu na vybudování čtvrtého reaktoru ve stejné lokalitě. Na svém čtvrtečním jednání finská vláda odmítla žádost společnosti TVO na prodloužení licence k výstavbě reaktoru Olkiluoto 4. Původní licenci získala TVO v roce 2010 a její platnost vyprší 1. července 2015. Do té doby nemá TVO šanci najít dodavatele stavby ani zajistit její financování.

Termín spuštění finské jaderné elektrárny Olkiluoto – devět let po termínu

Konsorcium Areva-Siemens, které je hlavním dodavatelem pro výstavbu finské jaderné elektrárny Olkiluoto, zveřejnilo aktualizovaný harmonogram dokončení projektu. Podle něj má být reaktor uveden do provozu koncem roku 2018, tedy více než devět let po původně plánovaném termínu. Délka výstavby se tak dostává na třináct let, což je o tři roky více než světový průměr u reaktorů dokončených v posledních deseti letech. Aktuálním důvodem pro odklad dokončení stavby jsou potíže s instalací řídících systémů.

Obě rozestavěné jaderné elektrárny ve Spojených státech se zpožďují a prodražují

Investoři projektu výstavby dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Summer v Jižní Karolíně zveřejnili v polovině srpna návrh hlavního dodavetele, společnosti Westinghouse, na odklad dokončení stavby a zahájení provozu. Podle původního harmonogramu měly být reaktory spuštěny v dubnu 2016, po zahájení výstavby byl termín posunut na rok 2017. Aktuálně Westinghouse deklaruje, že v případě přijetí opatření k urychlení výstavby bude reaktor uveden do provozu koncem roku 2018. Bude-li výstavba pokračovat v současném režimu, očekávají dodavatelé spuštění do poloviny roku 2019. Druhý reaktor by měl být dokončen o rok později. 

Bývalý ministr hospodářství pochybuje o dostavbě JE Mochovce

Poslanec Národní rady a bývalý ministr hospodářství Slovenska Juraj Miškov veřejně zapochyboval, že se podaří dostavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny Mochovce. Po červnovém setkání poslanců hospodářského výboru slovenského parlamentu s vedením společnosti Slovenské elektrárne, která Mochovce staví, Miškov uvedl: „Tohle je katastrofa. Třetí blok měl být uvedený do provozu v roce 2012, postupně se to odkládalo, a dnes nemáme jasný termín. Jsem z toho nešťastný. Mám vážné pochybnosti, jestli vůbec bude třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny v Mochovcích někdy uveden do provozu.“

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies