Temelín bez šance

Zrušení tendru na výstavbu dvou nových reaktorů v Temelíně je součástí širšího problému. Zajistit financování pro budování jaderných elektráren je za současných podmínek velmi obtížné. Ve většině zemí se se nedaří nastavit parametry projektu tak, aby byl přijatelný pro banky z hlediska poskytnutí úvěru a zároveň nevedl k neúnosnému zatížení spotřebitelů. ČEZ a česká vláda deklarují, že budou hledat alternativní cesty k prosazení rozvoje jaderné energetiky.

Nebude nový Temelín? Změňme energetickou politiku!

Vítáme, že společnost ČEZ zrušila tendr na nové dva reaktory v lokalitě Temelín. Stalo se tak bezprostředně poté, co vláda odmítla její plán připravovaný s ministerstvem průmyslu pustit žilou spotřebitelům elektřiny cestou  garantovaných cen elektřiny. Upozorňujeme ale, že úvahy o jiném modelu výstavby nového jaderného zdroje za nejméně 300 miliard korun přímo v režii státu nejsou řešením. Jestliže se investiční náklady nemohou v rozumném časovém horizontu vrátit, znamená to jen přenesení dlouhodobé finanční zátěže na účet daňových poplatníků.

Společnost EDF odložila rozhodnutí o výstavbě reaktoru v Británii

Francouzská energetická společnost EDF, která má podle dohody s britskou vládou postavit dva reaktory EPR v jaderné elektrárně Hinkley Point, odložila definitivní rozhodnutí o investici do výstavby. V říjnu 2013 po vyřešení sporných bodů se zástupci britské vlády oznámilo vedení EDF, že o zakázce za 16 miliard liber rozhodne s konečnou platností do letošního července. Podle aktuálních informací bylo rozhodnutí odloženo do podzimu.

AREVA zastavuje práce na výstavbě jaderné elektrárny Olkiluoto

Společnost Areva dnes oznámila, že neprodlouží pracovní smlouvu padesáti expertům, kteří pracují na stavbě reaktoru EPR ve finské jaderné elektrárně Olkiluoto. Podle informací z médií nebudou prodlužovány smlouvy ani pracovníkům, kterým vyprší v březnu. To prakticky znamená, že práce na stavbě budou zastaveny. Novinářům se podařilo získat informaci, že za stávající situace lze spuštění elektrárny očekávat mezi lety 2018 a 2020. A to jen za předpokladu, že se Areva a TVO (Teollisuuden Voima, investor výstavby) dohodnou, kdo pokryje náklady na dostavbu. Aktuálně se oba subjekty soudí o miliardy eur.

Westinghouse končí s vývojem malých reaktorů

Společnost Westinghouse se rozhodla ukončit vývoj reaktorů malého výkonu, do kterého v uplynulých deseti letech investovala několik milionů dolarů. Generální ředitel Westinghouse Danny Roderick uvedl, že firma chce soustředit svoje kapacity na dodávky reaktorů AP1000, které se aktuálně stavějí v Číně a Spojených státech. Se stejným reaktorem se Westinghouse přihlásil do tendru na výstavbu dvou nových bloků v Temelíně.

Termín spuštění finského Olkiluoto nezná ani její majitel

Společnost Teollisuuden Voima (TVO), která je investorem výstavby jaderné elektrárny Olkiluoto ve Finsku, oproti očekávání nezveřejní v únoru nový odhad termínu zahájení provozu. Podle vyjádření zástupců TVO nedostala společnost od generálního dodavatele, konsorcia Areva-Siemens, aktualizovaný plán jednotlivých kroků, které mají vést k dokončení projektu. Právě na upřesnění přehledu opatření, která mají vyřešit problematické body a jsou v kompetenci dodavatelů, závisí nový plán dokončení a spuštění elektrárny.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies