Senátoři: za nové atomové reaktory zaplatíte bez omezení

Senátorky a senátoři při schvalování návrhu zákona o podpoře nových jaderných reaktorů nevyužili možnost shodit jej ze stolu, jak  navrhoval senátor Mikuláš Bek [hlasování]. Stejně tak nepodpořili zastropování neomezené garantované výkupní ceny elektřiny z nových reaktorů. Proti byli senátoři zvolení za ODS a TOP09 a z klubu PROREGION [hlasování]. Pozměňovací návrh, který měl limitovat tuto podporu v souladu s částkami deklarovanými samotným ministrem  průmyslu a obchodu [50-60 eur/MWh],  k tomu podali společně senátorky Alena Dernerová a Jitka Seitlová a senátoři Lukáš Wagenknecht, Mikuláš Bek, Marek Hilšer, Petr Orel a David Smoljak. Senát však vrátil novou normu Poslanecké sněmovně jen s přísnější úpravou bezpečnostní pojistky, aby z našich daní a plateb za elektřinu neprofitovaly Česku nepřátelské režimy.

Senát může zmírnit dopady špatného zákona o podpoře Dukovan

Senátorky a senátoři začali projednávat návrh zákona o podpoře nových jaderných reaktorů. Ve středu 14. července jej měly na programu tři důležité výbory a 21. července pak o jeho osudu rozhodne plénum.  Kontroverzní norma jednostranně a mohutně zvýhodňuje nekonkurenceschopnou jadernou energii proti jiným zdrojům a staví ji tak mimo trh s elektřinou. Senát ještě může zasáhnout a omezit bianco šek, který vystavila vláda a Poslanecká sněmovna, a limitovat dnes neomezenou garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů. Pozměňovací návrh k tomu podali společně senátorky Alena Dernerová a Jitka Seitlová a senátoři Lukáš Wagenknecht, Mikuláš Bek, Marek Hilšer, Petr Orel a David Smoljak.

Olkiluoto – noční můra jaderného průmyslu

Podle posledních oficiálních zpráv by měl být blok s reaktorem EPR ve finské jaderné elektrárně Olkiluoto připojen k síti letos v říjnu a do plného provozu uveden v únoru 2022. Taková je dohoda mezi finským investorem a generálním dodavatelem, kterým je aktuálně  francouzská státní společnost Areva SA. Případné nedodržení termínu by pro dodavatele znamenalo další penále. V případě dodržení aktuálního harmonogramu dosáhne celkové zpoždění téměř třinácti let – původní plán počítal se spuštěním v první polovině roku 2009.

Sněmovna vydala vládě bianco šek na nový jaderný reaktor v Dukovanech

Poslanecká sněmovna ve středu 16. června 2021 v závěrečném třetím čtení přijala vládní návrh zákona o podpoře nových jaderných reaktorů. Hlasy především poslanců ANO, ČSSD a ODS odmítla zastropovat garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů, čímž by omezila negativní dopady na spotřebitele elektřiny [pozměňovací návrhy dostupné na webu Poslanecké sněmovny]. Pokud zastropování do zákona nevrátí Senát, bude dnešní rozhodnutí dopadat na spotřebitele od uvedení elektrárny do provozu po roce 2040 až do konce století.  Ve stínu dohody poslanců demokratické opozice s ministrem  Karlem Havlíčkem o vložení bezpečnostní pojistky, vyřazující z podpory Rusko a Čínu, tak zůstaly zásadní dopady přijetí zákona pro státní rozpočet i peněženky spotřebitelů elektřiny.

Odklad spuštění jaderné elektrárny Vogtle byl potvrzen

Energetická společnost Southern Company, která je hlavním investorem výstavby jaderné elektrárny Vogtle, potvrdila odklad spuštění prvního z rozestavěných bloků označovaného jako Vogtle 3. Odklad zprovoznění bloku, které bylo podle posledních oficiálních podkladů plánováno na listopad 2021, očekávala Vogtle Monitoring Group již před několika měsíci. 

Ne jadernému tunelu Dukovany

Ve středu 14. dubna ráno před zasedáním Poslanecké sněmovny vítaly kolemjdoucí poslance a poslankyně nápisy: „Stovky miliard budou splácet ještě naši vnuci!” a “Ne tunelu Moskva-Dukovany!”. Na programu probíhající  schůze Poslanecké sněmovny je totiž opět závěrečné třetí čtení tzv. Lex Dukovany, sporného návrhu zákona, který má podpořit stavbu nového reaktoru.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies