Sporné svary ve Flamanville bude patrně nutné předělat

Podle doporučení technického oddělení francouzského jaderného dozoru (IRSN) by EDF měla předělat i obtížně přístupné svary na potrubí sekundárního okruhu. Konečné rozhodnutí bude na vedení jaderného dozoru (ASN), které ovšem ve většině případů doporučení IRSN respektuje. Stejné doporučení dostal ASN od skupiny nezávislých expertů. Naopak EDF se nadále snaží jaderný dozor přesvědčit o tom, že svary jsou vyhovující.

Kolik bude nakonec stát jaderná elektrárna Mochovce?

Informace o zhruba tříměsíčním odkladu spuštění třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce, kterou v tomto týdnu přinesl deník Pravda, se dala očekávat. Druhé čtvrtletí roku 2019, kdy měl být reaktor podle posledních odhadů spuštěn, již začalo a všechny potřebné kroky dosud nebyly provedeny. Odklad o tři měsíce není vzhledem k původně plánovanému termínu (při zahájení prací na dostavbě elektrárny v roce 2008 byl termín dokončení třetího bloku stanoven na rok 2012) úplně zásadní. Zajímavé však bude, zda se potvrdí další prodražení projektu, deník Pravda ve zmiňovaném článku píše o celkové částce 5,6 miliard eur.

Finskému reaktoru Olkiluoto 3 hrozí další odklad, jaderný dozor identifikoval bezpečnostní problém

Projekt jaderného reaktoru EPR ve finském Olkiluotu, který staví francouzská společnost Orano (dříve Areva), čelí dalšímu problému. Finský jaderný dozor identifikoval bezpečnostní problém v primárním okruhu reaktoru. U kompenzátoru tlaku, který je umístěn v blízkosti reaktorové nádoby, byla zjištěna nepřípustná úroveň vibrací. Odpovědný pracovník jaderného dozoru Pekka Valikangas uvedl, že problém musí být odstraněn, aby bylo možné vydat povolení k provozu reaktoru. Jaderný dozor navrhl dvě varianty řešení, z nichž si vlastník reaktoru TVO a dodavatelská firma Orano mají vybrat.

Ekonomická životaschopnost jaderné energetiky jenom klesá

Ministerstvo energetiky Trumpovy administrativy loni oznámilo spuštění mediální kampaně, aby se podle slov jednoho z úředníků bránilo proti „dezinformacím“ o jaderné energetice. Nezaznamenali jsme žádný prudký vzestup zpráv ve prospěch jádra – protože se prostě žádný nekoná.

Spuštění finské jaderné elektrárny Hanhikivi se odkládá o čtyři roky

Toni Hemminki generální ředitel společnosti Fennovoima, které je investorem výstavby reaktoru ve finském Hanhikivi, oznámil začátkem února aktuální odhad spuštění na rok 2028. Podle jeho vyjádření probíhá v současné době úprava harmonogramu, která bude potvrzena během prvního čtvrtletí. Zahájení výstavby v roce 2021 a spuštění reaktoru v roce 2028 pokládá za realistické. Podle původního plánu měl být reaktor spuštěn v roce 2024.

O dalším odkladu a navýšení ceny reaktoru EPR ve Flamanville se rozhodne v květnu

Francouzská společnost EDF, která staví reaktor EPR ve francouzském Flamanville, vydala na konci ledna prohlášení, že aktualizace termínu spuštění a celkových nákladů na výstavbu bude zveřejněna v květnu tohoto roku. Rozhodujícím faktorem bude rozhodnutí jaderného dozoru, v jakém rozsahu je nezbytné předělat vadné svary na potrubí sekundárního okruhu.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies