O dalším odkladu a navýšení ceny reaktoru EPR ve Flamanville se rozhodne v květnu

Francouzská společnost EDF, která staví reaktor EPR ve francouzském Flamanville, vydala na konci ledna prohlášení, že aktualizace termínu spuštění a celkových nákladů na výstavbu bude zveřejněna v květnu tohoto roku. Rozhodujícím faktorem bude rozhodnutí jaderného dozoru, v jakém rozsahu je nezbytné předělat vadné svary na potrubí sekundárního okruhu.

Hitachi opouští projekt výstavby reaktorů v britské elektrárně Wylfa

Podle informací japonských médií má vedení společnosti Hitachi rozhodnout na svém lednovém zasedání o odstoupení od projektu výstavby dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Wylfa ve Velké Británii. Důvodem pro rozhodnutí má být neúspěch vyjednávání s britskou vládou o financování projektu. Podle návrhu Hitachi měla britská vláda zajistit půjčku několika miliard liber, která by byla splácena díky garantovaným cenám elektřiny.

Projekt turecké jaderné elektrárny Sinop s reaktory ATMEA končí

Podle zprávy ekonomického magazínu Nikkei se japonské konsorcium založené za účelem výstavby jaderné elektrárny Sinop v Turecku rozhodlo projekt ukončit. Důvodem pro ukončení přípravných prací je nárůst odhadovaných nákladů projektu – elektrárna se čtyřmi reaktory by podle aktuálního odhadu stála 44 miliard dolarů, což vedlo společnost Mitsubishi Heavy Industries a její partnery k přehodnocení plánu. Jednání o oficiálním ukončení projektu jsou v závěrečné fázi. Hlavními příčinami prodražení projektu jsou zpřísnění bezpečnostních opatření v reakci na havárii ve Fukušimě a oslabení turecké liry.

Spuštění finské jaderné elektrárny Olkiluoto se opět odkládá – do roku 2020

Společnost TVO, která je hlavním investorem finské jaderné elektrárny Olkiluoto, zveřejnila na konci listopadu 2018 informaci o dalších úpravě harmonogramu dokončení reaktoru EPR v jaderné elektrárně Olkiluoto. Podle aktuálních odhadů se termín uvedení do komerčního provozu odkládá ze září 2019 na leden 2020. Francouzská firma Areva/Framatome, která je hlavním dodavatelem, uvedla, že důvodem je delší doba trvání předprovozních zkoušek.

Dukovany: řešme fakta, ne dojmy, jde o stamiliardy

Dodnes nebyly zveřejněny vládní analýzy, které měly být dokončeny do konce září 2018, a ve kterých mají být spočteny ekonomické dopady jednotlivých investorských modelů stavby nových reaktorů do veřejných rozpočtů a na spotřebitele [1]. Nejde jen o vysoké investiční náklady ve stamiliardách korun, ale také o podpůrné státní finanční mechanismy, které mohou jít až do bilionu [2].

Ani ruskému jadernému programu se potíže nevyhýbají

Vzhledem ke slabé kondici ruské ekonomiky si lze jen těžko představit, že by Rusko v nejbližším desetiletí zvládlo financovat výstavbu 35 v zahraničí rozjednaných jaderných reaktorů. Lze však očekávat, že bude upřednostňovat zakázky s nízkým obchodním rizikem (Finsko) anebo takové, které zajistí posílení jeho politického vlivu (jako v zemích střední a východní Evropy). To jsou jedny ze zjištění studie profesora Stephena Thomase „Ruský program vývozu jaderných technologií“, kterou dnes představily Calla a pražská kancelář Heinrich-Böll-Stiftung.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies