Ani ruskému jadernému programu se potíže nevyhýbají

Vzhledem ke slabé kondici ruské ekonomiky si lze jen těžko představit, že by Rusko v nejbližším desetiletí zvládlo financovat výstavbu 35 v zahraničí rozjednaných jaderných reaktorů. Lze však očekávat, že bude upřednostňovat zakázky s nízkým obchodním rizikem (Finsko) anebo takové, které zajistí posílení jeho politického vlivu (jako v zemích střední a východní Evropy). To jsou jedny ze zjištění studie profesora Stephena Thomase „Ruský program vývozu jaderných technologií“, kterou dnes představily Calla a pražská kancelář Heinrich-Böll-Stiftung.

Projekt britské jaderné elektrárny Moorside končí

Společnost Toshiba se rozhodla zlikvidovat svoji jadernou dceřinou společnost NuGen, která byla založena s cílem vybudovat ve Velké Británii jadernou elektrárnu Moorside v Cumbrii se třemi reaktory. Projekt elektrárny Moorside tak končí pro nezájem ze strany investorů.

Likvidace jaderných reaktorů ve světě

Letošní vydání ročenky World Nuclear Industry Status Report věnovalo speciální kapitolu likvidaci jaderných reaktorů. Vzhledem k tomu, že reaktorům stavěným ve druhé polovině dvacátého století postupně končí životnost, bude segment jaderného průmyslu zabývající se jejich likvidací nabývat na důležitosti. V polovině roku 2018 procházelo některou fází likvidace 115 reaktorů, což je 70 % ze 173 bloků, které byly definitivně odstaveny (jejich průměrný věk byl 25,3 roku). Ke stejnému datu byla dokončena likvidace devatenácti reaktorů, z toho třinácti ve Spojených státech, pěti v Německu a jednoho v Japonsku. V deseti případech byla likvidace dotažena na „zelenou louku“, tedy pro libovolné další využití pozemku.

Projekt korejské společnosti KEPCO v SAE má problém – trhliny v kontejnmentech reaktorů

Korejská společnost KEPCO, která se aktivně uchází o výstavbu nových reaktorů v České republice, čelí vážnému problému u svého nejvýznamnějšího zahraničního projektu, jímž je dodávka čtyř reaktorů do Spojených arabských emirátů. Generální ředitel společnosti Kim Jong-gap uvedl, že výstavba v SAE byla pozastavena kvůli trhlinám v ochranných obálkách reaktorů – takzvaných kontejnmentech – určených k omezení úniku radiace v případě havárie. Stejný problém byl zaznamenán u elektráren v Jižní Koreji.

Finská jaderná elektrárna Olkiluoto čelí dalším skluzům

Společnost TVO, která je hlavním investorem finské jaderné elektrárny Olkiluoto, zveřejnila 3. října 2018 informaci o dalších technických problémech, které by mohly vést k opětovnému odkladu spuštění reaktoru. TVO uvádí, že naplánované zkoušky se nedaří provádět podle platného harmonogramu. Francouzská firma Areva, která je hlavním dodavatelem, má do konce roku předložit harmonogram nový. TVO zatím neumí odhadnout, jestli nový harmonogram povede k naplnění posledního termínu pro zahájení výroby elektřiny - v září 2019.

Výstavba jaderné elektrárny Vogtle bude pokračovat, cena se odhaduje na 28 miliard dolarů

Všichni investoři výstavby dvou nových reaktorů v jaderné elektrárně Vogtle na konci září odsouhlasili pokračování projektu. Jednání vyvolal další nárůst ceny, která se podle amerických médií vyšplhala  na 27 až 28 miliard dolarů (včetně započítání finančních nákladů spojených s půjčkami), což je dvojnásobek původního odhadu.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies