Účastníci dukovanského tendru nezvládají dodržovat ceny ani termíny

Analýza profesora Stephena Thomase Kdo chce stavět Dukovany? varuje, že všechny v poslední době stavěné reaktory francouzské EDF, kanadsko-amerického Westinghouse a jihokorejské KHNP jsou minimálně o čtyři roky, ale také o více než deset let zpožděné. V případě, že jsou spolehlivě známé náklady (EDF a Westinghouse), stály všechny spuštěné či téměř dokončené reaktory minimálně dvojnásobek ceny předpokládané při zahájení výstavby a mnohem více než v době, kdy byly tyto projekty poprvé představeny.  Firmy EDF a KHNP pak nemají žádný tlakovodní reaktor s limitem výkonu 1 200 MW, který je požadován pro Dukovany, jenž by byl někde stavěn, objednán nebo získal licenci. Grafiky byly aktualizovány o údaje k říjnu 2022.

Jaderná elektrárna Mochovce se spouští s desetiletým zpožděním a dvojnásobným zdražením

Slovenská média na začátku září 2022 informují o zahájení zavážení paliva do třetího bloku jaderné elektrárny Mochovce. Spuštění reaktoru se očekává zhruba za měsíc. Třetí blok v Mochovcích je spouštěn s desetiletým zpožděním - při zahájení prací na dostavbě elektrárny v roce 2008 byl termín dokončení třetího bloku stanoven na rok 2012. Náklady na výstavbu třetího a čtvrtého bloku přesáhnou 6 miliard eur, což znamená více než dvojnásobek odhadu z roku 2008.

Síkelovo atomové tajemství

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela potvrdil rozhodnutí svého úřadu utajit podklady týkající se přípravy výstavby nových jaderných reaktorů v Česku, o které opakovaně požádala Calla – Sdružení pro záchranu prostředí. Městský soud v Praze přitom již jednou rozhodl, že odmítnutí zpřístupnění těchto požadovaných dokumentů bylo nezákonné. Urputná snaha ministerstva skrýt informace cestou porušování zákona o svobodném přístupu k informacím nahrává spekulacím o nesmyslně podhodnocených ekonomických předpokladech, na základě kterých o novém reaktoru v Dukovanech rozhodla Babišova vláda.

O nás

Temelín.cz přináší nezávislé informace o jaderné energetice u nás i ve světě, jaké v běžných médiích nezískáte. Fakta o dnešních i plánovaných reaktorech, těžbě uranu a jaderných odpadech i o naší domnělé závislosti na elektřině z atomu a možnostech řešení.

Hnutí Duha logo Calla logo

 

Zásady ochrany osobních údajů
Nastavení cookies